Linkevčius: EL ootab Ukrainalt endiselt tingimuste täitmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu välisminister Linas Linkevičius ja ELi välispoliitikajuht Catherine Ashton.
Leedu välisminister Linas Linkevičius ja ELi välispoliitikajuht Catherine Ashton. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit ei ole praeguse seisuga valmis Ukrainaga assotsieerumislepet sõlmima, kuid Kiievil on vajalike tingimuste täitmiseks veel aega kuni novembri lõpus peetava idapartnerluse tippkohtumiseni, ütles eesistujariigi Leedu välisminister Linas Linkevičius.

«Vilniuse tippkohtumiseni on jäänud alla kahe nädala ning muidugi on see teema aktiivselt arutusel. Me saadame oma esindajaid Kiievisse ja kõik teevad pingsalt tööd,» ütles Linkevičius täna Brüsselisse EL-i välisministrite nõukogu istungile saabudes.

«Ma loodan, et avaldused, mida Ukraina juhid on viimasel ajal teinud, jäävad jõusse, et nende otsus on ühemõtteline ning me saame selle tippkohtumisel teoks teha, nagu oleme plaaninud. Ma pean silmas assotsieerumisleppe allkirjastamist,» lisas Leedu minister.

«Ma mõistan, et aega on jäänud vähe, kuid natuke siiski. Raada [Ukraina parlament] tuleb teisipäeval taas kokku ning võib-olla toovad lähemad päevad selgust./.../ Uksed on endiselt lahti ning me loodame tingimuste täitmist,» toonitas Linkevičius.

Tema selgituse kohaselt tuleb Ukrainal täita tingimused kolmes suures segmendis: valimissüsteem, kohtureform, peaprokuratuuri staatus ja valikulise kohtumõistmise vastased tagatised.

«Mõned seadused on eelnõude staadiumis, teised esimesel lugemisel ning see protsess tuleb lõpule viia. Teisisõnu, nad peavad demonstreerima progressi ning siis me otsustame, kas oleme valmis leppele alla kirjutama või mitte. Tänase päeva seisuga me ei ole, kuid päev on veel noor,» ütles Leedu välisminister.

Eelmisel nädalal Ukraina parlament vastavaid seadusi vastu võtta ei suutnud. See puudutab ka vangis viibiva endise peaministri Julia Tõmošenko vabadusse pääsemist, mida peetakse assotsiatsioonileppe sõlmimise eeltingimuseks.

Assotsiatsioonilepe, millele Ukraina siiski loodab 28.-29. novembri Vilniuse tippkohtumisel alla kirjutada, on esimene samm EL-iga ühinemise poole ja tähendab Ukraina jaoks otsustavat lahtirebimist Venemaa mõjusfäärist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles