Strandberg ei pea sotsidega ühinemist võimalikuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Strandberg
Marek Strandberg Foto: Peeter Langovits

Eestimaa Roheliste endine esimene eestkõneleja Marek Strandberg ei pea võimalikuks partei ühinemist Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga (SDE), kuna tema sõnul on erakondadel sedavõrd erinevad poliitilised vaated.

«Kui räägime sisulisest koostööst sotsiaaldemokraatidega erakondade ühinemise tasemel, siis see eeldab roheliste enda poliitiliste vaadete, programmi ja arusaamade väga märkimisväärset muutumist,» ütles Strandberg BNSile, kommenteerides SDE kauaaegse esimehe Ivari Padari seisukohta, et kahe erakonna ühinemine oleks igati loomulik.

Strandbergi sõnul propageerivad sotsiaaldemokraadid isiku maksustamist, samas kui roheliste hinnangul tuleb inimeste heaoluks vajalikke vahendeid koguda ühiskasutatavate ressursside maksustamisest. «Need on põhimõtteliselt väga erinevad lähenemised ja on raske ette kujutada sotsiaaldemokraate, kes loobuksid raha ühetaolise ümberjagamise poliitikast ning eelistaksid sellele sihipärast ökoloogilist maksureformi ja arukatele masinatele orienteeritud ühiskonda,» rääkis ta.

Strandberg kinnitas, et kui rohelised jätkavad kuni riigikogu valimisteni pigem rohelisele majandusele ja innovatsioonile orienteeritud erakonnana, siis saab SDE-ga olla koostööd väga vähe. «Meie selgroog nende ihu sisse istub kehvasti,» lisas ta.

Samuti avaldas ta arvamust, et iseseisvalt ja nii demokraatia kui majanduse uuendamisele orienteeritud programmiga jätkates soovivad valijad erakonda näha ka riigikogu järgmises koosseisus.

«Erakond peab olema erakond, mitte rahvaliikumine ja ka teiste riikide roheliste kogemus näitab, et kui on oldud parteifaasis, on õnnestunud tekitada muutusi, liikumisfaasis on aga ainult tülitsetud,» ütles ta, viidates põhimõttelistele erimeelsustele erakonna sees.

Eestimaa Roheliste võimalikule ühinemisele sotsiaaldemokraatidega avaldas sel nädalal toetust SDE kauaaegne esimees, praegune eurosaadik Ivari Padar. Padar ütles BNS-ile antud intervjuus, et ei välista Eestimaa Roheliste ühinemist ning peab seda isegi väga loomulikuks. «Selline roheline vastutustunne ei ole kindlasti sotsiaaldemokraatidele võõras,» lausus ta.

Eelmisel sügisel moodustas SDE nii Rahvaliidu kui rohelistega koostöökonsultatsioonide pidamiseks töörühma. Rahvaliiduga on märtsi keskel alanud läbirääkimiste järel koostatud ühinemislepe, mille heakskiitmist arutab laupäeval Rahvaliidu ja 16. mail SDE volikogu. Lõplikult peavad ühinemise otsustama 23. mail toimuv Rahvaliidu kongress ja juuni algul kogunev SDE üldkogu, kus vajab otsus vähemalt kahe kolmandiku delegaatide toetust.

Roheliste erakonnas tulid sisetülid avalikuks 13. aprillil, kui selgus, et Harju maakohtus kinnitatud kokkuleppe kohaselt tühistati mullu 21. novembril peetud üldkogu otsused. Seega taastusid ka üldkogu eel ametis olnud ja Marek Strandbergi juhitud juhatuse volitused.

Pärast üldkogu esimeseks eestkõnelejaks saanud Peeter Jalakas on nimetanud kokkulepet erakonna kaaperdamiseks. Tema sõnul sõlmisid kohtus üldkogu otsused vaidlustanud Andres Murdveega erakonna nimel kokkuleppe Strandberg ning riigikogu liikmed Valdur Lahtvee ja Mart Jüssi hoolimata sellest, et erakonna volikogu ja juhatus ei olnud hagis sisalduvaga nõus.

Strandberg on omakorda esitanud partei vahepealse juhtkonna peale riigiprokuratuurile avalduse, mille alusel alustas kaitsepolitsei kriminaalmenetlust. Menetluse käivitamisel võeti aluseks karistusseadustiku paragrahv, mis käsitleb eraviisilist jälitustegevust ning mille eest saab kohus eraisikut süüdimõistmisel karistada kuni kolmeaastase vangistusega.

Strandberg süüdistas roheliste üldkogu järgse juhatuse liikmeid tema ebaseaduslikus jälitamises, märkides, et nad hankisid kuskilt tema mobiilikõnede väljavõtted. Jalakas on süüdistused tagasi lükanud ja öelnud, et mobiilifirma saadab erakonna telefoniarved koos kõneeristusega partei kontorisse, kus üks teine erakonna liige oma kõneeristust vaadates juhuslikult avastas, et Strandberg oli kõnelenud kohtusse kaebuse esitanud Andres Murdveega.

Aprillis tegi Jalakas koos veel üheksa toonase juhatuse liikmega avalduse, kus süüdistati Strandbergi demokraatia põhimõtete rikkumises ning nõuti tema ja tema pooldajate parteist väljaheitmist. Avaldusele olid peale Jalaka alla kirjutanud Dagmar Mattiisen, Mikk Sarv, Airi Hallik-Konnula, Elmer Joandi, Olev Leesmend, Andrus Mäesepp, Riho Raassild, Tanel Tammet ja Peep Tobreluts.

Strandberg teatas seejärel, et on hämmelduses, et tema oponendid ei soovi sisulist diskussiooni ning kaitsevad raevukalt oma võimupositsioone erakonna huvisid arvestamata. Lisaks Strandbergi väljaheitmist nõudnud liikmetele kuulusid üldkogul valitud juhatusse Strandberg, Mart Jüssi ja Valdur Lahtvee.

Meedias nimetati toonaseid juhatuse valimisi ka paleepöördeks, kuna Strandberg tõrjuti oma toetajatega erakonnas siseopositsiooni.

Enne üldkogu kuulusid juhatusse eestkõnelejatena Marek Strandberg, Mart Jüssi, Valdur Lahtvee, Ahto Oja ja Mikk Sarv ning liikmetena Maire Forsel, Jüri Ginter, Katrin Idla, Agu Kivimägi, Andrus Mäesepp, Riho Rassild ja Ene Savolainen. Selles koosseisus on juhatus Harju maakohtu määruse järgi ametis ka alates 6. aprillist kuni järgmise, 28.-29. mail peetava üldkoguni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles