Kaitsevägi ja politsei tihendavad koostööd

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras (vasakul) ning Politsei- ja Piirivalveameti peadirektor politseikolonel Elmar Vaher
Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras (vasakul) ning Politsei- ja Piirivalveameti peadirektor politseikolonel Elmar Vaher Foto: Kaitseväe peastaap

Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras ning Politsei- ja Piirivalveameti peadirektor politseikolonel Elmar Vaher tõdesid täna koostöölepet alla kirjutades, et kuigi koos on tegutsetud taasiseseisvumise alguspäevadest saadik, annab alla kirjutatud lepe koostööle kindla raamistiku, mis aitab edaspidi mõlema organisatsiooni arengut ja ühistegevusi kavandada.

«Kaitseväe ja politsei kui Eesti suurimate jõustruktuuride kokkupuutepind on väga lai,» ütles kaitseväe juhataja märkides, et  2010. aastal vastu võetud riigikaitse strateegias on politsei- ja piirivalveametile ette nähtud oluline roll. «Riigikaitse on laiem kui pelgalt sõjaline kaitse, sõlmitav leping annab riigi suurimatele jõustruktuuride koostööle kindla suuna, meil on ühised eesmärgid,» lisas ta. Kaitseväe juhataja sõnul aitab leping senisest sihikindlamalt ja eesmärgipärasemalt kasutada mõlema organisatsiooni vahendeid ja annab kokkuhoidu, lepingu raames on lihtsam leida ühiseid kokkupuutepunkte ka näiteks teadus- ja arendustegevuse vallas.

Politseikolonel Elmar Vaheri sõnul on politsei, piirivalve ja kaitseväe koostöö kestnud iseseisvuse taastamisest saadik ning paljudes valdkondades on see pikaajaline ja sisutihe tuues välja näiteks mõlema organisatsiooni eriüksuste väljaõpet. «Leping annab võimaluse minna koostöö planeerimises enam detailidesse ja näha ette kindlad kindlad reeglid ja protseduurid väga spetsiifiliste valdkondade jaoks,» ütles Vaher tuues näiteks merepääste.

Sõlmitud leping näeb ette politsei-ja piirivalevameti ning kaitseväe vahelise infovahetuse tihendamist, teineteise väljaõppe- ja koolitusvõimaluste, sealhulgas kaitseväe harjutusalade kasutamist, ühishangete läbi viimist,  koostööd õhu- ja mereseire ning õhu- ja meresõidukite kasutamisel. Lepe võimaldab kiiremini ja otstarbekamalt riigi ressursse jagada, samuti aitab lepe viia otsustamise madalamale tasandile, mille tulemusel saab ametiabi anda senisest kiiremini ja sujuvamalt.

Kaitsevägi ja politsei on ka seni osalenud teineteise koolitustel, eriti tihe on koostöö politsei ja sõjaväepolitsei vahel, samuti sai osa Norrast ostetud püstolkuulipildujad MP-5A2 enda käsutusse politsei- ja piirivalveamet.

Kaitseväe ja politsei koostööd seni reguleerinud ametiabi andmise lepe pärines 2007. aasta aprillirahutuste päevilt ning sätestas eeskätt erivarustuse ja muude vahendite laenamise üksikasju. Tänaseks on koostöö arenenud ning kasvanud on vajadus põhjalikuma koostööleppe järel.

Kaitsevägi sõlmis sarnase koostöökokkuleppe sel kevadel Tehnikaülikooli, Tehnikakõrgkooli ja Kehtna majanduskooliga. Lähitulevikus on koostöökokkulepe kavas  sõlmida ka Päästeametiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles