Hollande: Jeruusalemm peab olema nii Iisraeli kui Palestiina pealinn

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeruusalemma vanalinn.
Jeruusalemma vanalinn. Foto: SCANPIX

Jeruusalemm peab saama nii Iisraeli kui ka Palestiina pealinnaks, ütles Prantsuse president François Hollande esmaspäeval Iisraeli parlamendis.

«Prantsuse seisukoht on teada: läbirääkimistel põhinev lahendus, mis paneb aluse kahele rahus ja julgeolekus elavale riigile, mille mõlema pealinnaks saab Jeruusalemm,» ütles Prantsuse riigipea knessetis.

Iisrael hõivas peamiselt araablastega asustatud Jeruusalemma idaosa 1967. aasta kuuepäevases sõjas ning annekteeris selle hiljem. Rahvusvaheline kogukond ei ole seda kunagi tunnustanud.

Juudiriik peab Jeruusalemma oma «igaveseks ja jagamatuks pealinnaks» ja on lubanud mitte kunagi enam lasta linna uuesti jagada.

Palestiinlased on nõudnud, et linna idaosast saaks nende tulevase riigi pealinn, mistõttu on Jeruusalemma saatus ka kümnenditepikkuse Iisraeli-Palestiina konflikti üks keerulisemaid küsimusi.

Hollande ütles pühapäeval, et Iisrael peaks tegema juudiasunduste osas žesti. Ta ütles seda kolm päeva pärast kogu Palestiina läbirääkijate meeskonna tagasiastumist protestiks Iisraeli jätkuva ehitustegevuse vastu juudiasundustes, mis ähvardab saboteerida juulis USA toetusel alanud otsekõnelusi Iisraeli ja palestiinlaste vahel.

«On žeste, mis tuleb teha (mõlemal osapoolel),» ütles Hollande, lisades, et Iisrael on juba astunud lepitavaid samme, vabastades 52 palestiinlasest vangi osana rahuprotsessis antud lubadustest.

«Iisrael on juba alustanud žestide tegemist - vabastades vange,» ütles Prantsuse riigipea. «Teisi žeste on oodata, eriti asunduste osas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles