Uudelepp: Ühtsel Eestil võib olla ühiskonnale oluline puhastav mõju

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agu Uudelepp
Agu Uudelepp Foto: Pm

Propagandaekspert Agu Uudelepp hindas, et nii eilsel suurkogul kui kogu Ühtse Eesti projektil võib olla ühiskonnale oluline puhastav mõju, kui saalis olnud 7000 inimest tõesti mõtlema ja tegutsema hakkavad.

«Efekt võiks olla, et piisav hulk inimesi mõtleb natuke rohkem, mis meie ümber toimub ja mida on igal inimesel võimalik teha, et see mis toimub, meeldiks meile rohkem,» ütles Uudelepp Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semperi teatriprojekti saavutust hinnates. «Saalis oli 7000 tegusat inimest ja kui need inimesed võtavad ette mõjutada oma ümbrust, siis tegelikult võib sellel etendusel olla üsna tugev puhastav ühiskondlik mõju vähemalt mõneks ajaks.»

«Põhisõnum oli ju et, inimesed, ärge oodake, et keegi teine tuleb ja teeb ära. Ei tee!» jätkas ta. Teine põhisõnum oli Uudelepa sõnul finaalis Ojasoo lausutu, et inimesed, te olete vabad – lisaks vaiksele mõtlemisele ja kirumisele võib ise midagi ära teha ja üritada mõjutada enda ümbrust.

Uudelepp arutles, et põhisõnumi edasiandmisele aitas kaasa kogu etenduse ülesehitus. Suurkogu algas ilmselgelt pilkava komöödia võtmes. Järgnesid iroonilised kõned, mis nõudsid publikult kaasamõtlemist. «Kõned olid sellised, kuhu inimene oleks tahtnud kaasa plaksutada, aga tegelikult tuli sealt lollus lolluse otsa,» selgitas Uudelepp.

Uudelepa hinnangul oli väga mõju see osa, kus «parteijuht» Tiit Ojasoo tuli oma kõrgelt poodiumilt tagasi inimeste sekka, et rääkida nagu võrdne võrdsega.

Uudelepp ütles, et oli üks moment, mil paljudele tundus, et nüüd võibki asi tõsiseks minna ja hakatakse erakonda asutama. «Oli ilmselgelt tunda, kuidas saalist käis kahin läbi, kui Indrek Tarand lavale tuli.» Uudelepp ei öelnud siiski midagi selle kohta, kas Tarandi etteaste ja Allar Jõksi uue erakonna esimeheks esitamine oli spontaanne või planeeritud.

«Inimesed said üldisele emotsioonile väga hästi pihta, aga ma usu, et alles homme hakkavad paljud saalisolnud aru saama, kuidas neid suunati vaikselt lõppsõnumi poole,» ütles Uudelepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles