Palestiina hääletas esmakordselt ÜRO peaassambleel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina saadik Riyad Mansour (paremal) hääletas ÜRO endise Jugoslaavia sõjaroimatribunali (ICTY) kohtuniku ametissemääramise üle.
Palestiina saadik Riyad Mansour (paremal) hääletas ÜRO endise Jugoslaavia sõjaroimatribunali (ICTY) kohtuniku ametissemääramise üle. Foto: SCANPIX

Palestiina delegatsioon osales eile esmakordselt ÜRO peaassambleel hääletusel ja nimetas seda sammuks maailmaorganisatsioonilt täieliku tunnustamise saavutamise teel.

Enamik peaassamblee 193 liikmest aplodeeris püsti seistes, kui Palestiina saadik Riyad Mansour hääletas ÜRO endise Jugoslaavia sõjaroimatribunali (ICTY) kohtuniku ametissemääramise üle.
Palestiinast sai möödunud aasta 29. novembril ÜRO vaatlejaliige. Nad ei saa ÜRO resolutsioonide üle hääletada, kuid vastavalt maailmaorganisatsiooni reeglitele saavad Palestiina ja teised vaatlejad nagu Vatikan anda hääle rahvusvahelistesse kohtutesse kohtunike määramise poolt või vastu.

«Tegemist on tähtsa sammuga meie teekonnal vabaduse, iseseisvuse ja ÜRO liikmesuse suunas,» ütles Mansour peaassambleel.

Iisrael süüdistas palestiinlasi katses hääletust kaaperdada.

«Leian, et see oli ÜRO-s Palestiina rahva võitluse ajaloos väga tähtis hetk,» sõnas Mansour hiljem ajakirjanikele.

Palestiina diplomaat möönis hääletuse sümboolset iseloomu. «Siiski on see tähtis, sest see peegeldab asjaolu, et rahvusvaheline kogukond, eriti peaassamblee, ootab kannatamatult Palestiina [riigi] saamist täieõiguslikuks ÜRO liikmeks,» selgitas Mansour.

«Ma tunnen suurt uhkust...et mul oli privileeg esindada sel erilisel hetkel Palestiina juhtkonda ja rahvast,» lisas ta.

Iisraeli ÜRO saadiku asetäitja David Roet leidis, et Mansour oleks pidanud hääletust väljaspool assambleed tähistama ning toimunu kujutas endast «katset kaaperdada peaassamblee tähelepanu». «Iisrael on jätkuvalt seisukohal, et Palestiina omavalitsus ei ole riik ja see ei vasta riikluse kriteeriumitele,» lisas ta.

Lisaks on Palestiina ühinenud ÜRO haridus-, teadus- ja kultuuriagentuuriga UNESCO.
Mansouri sõnul ei saanud USA ja Iisrael Palestiina hääletusel osalemisele vastuseisu näidata, sest tegemist oli «kristallselge» juhtumiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles