Keskkriminaalpolitsei uurib Tallinna Sadama toetust olümpiakomiteele

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Sadam.
Tallinna Sadam. Foto: Peeter Langovits

Keskkriminaalpolitsei alustas kriminaalmenetlust, et uurida Tallinna Sadama nõukogu oktoobri lõpus tehtud ja eile tühistatud otsust eraldada Eesti Olümpiakomiteele 250 000 eurot.

Riigiprokuratuuri pressiesindaja sõnul alustas keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo olümpiakomiteele annetuse tegemise asjaolude uurimiseks kriminaalmenetlust, sest ajakirjanduses avaldatud infos esines viiteid kuriteole ja neid tuli kontrollida.

Riigiprokuratuuri juhitavat menetlust alustati 11. novembril karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb toimingupiirangu rikkumist ja mille eest on kohtus süüdimõistmisel ette nähtud rahaline karistus või kuni üheaastane vangistus. «Kriminaalasjas ei ole läbiotsimisi teostatud,» ütles riigiprokuratuuri pressiesindaja Postimehele.

Tallinna Sadama nõukogu eraldas oktoobri lõpus olümpiakomiteele 250 000 eurot, mis oli mõeldud jahtklubide liidule ja kergejõustikuliidule hooaja toetuseks, Eesti suusaliidule Sotši olümpiamängude ning Eesti paraolümpiakomiteele Rio 2016 paraolümpiamängude ettevalmistusteks.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium teatas juba toona, et neil on tõsiseid kahtlusi, kas otsus lähtus Tallinna Sadama kui äriühingu huvidest ning kas see oli kooskõlas seaduse ja äriühingu juhtimise hea tavaga.

Postimees kirjutas eelmise aasta lõpus, et majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts näeb huvide konflikti, sest nii Tallinna Sadama nõukogu kui ka Eesti Olümpiakomiteed juhib Neinar Seli. Seli ise ütles aga, et huvide konflikti ei ole. «See on otsitud põhjus, ma ei näe huvide konflikti spordi toetamises, siin tuleb otsida teisi tagamaid,» lausus Seli siis.

Eile otsustas Tallinna Sadama nõukogu oktoobri lõpus tehtud otsuse tühistada. Seli märkis ettevõtte pressiteates, et nõukogu ja juhatus on järginud sponsorluses rangelt seadusi ning otsuse tühistamine lähtus ettevõtte huvidest ja eesmärgist vältida riigiettevõtte nõukogu ja üldkoosoleku võimalikku avalikku vastandumist.

«Tallinna Sadam ei saa tänases muutuvas turuolukorras endale ebastabiilsust lubada. Oluline on suur pilt ja Tallinna Sadama ühine arendamine muutuvas turuolukorras, kus peame arvestama üha tiheneva konkurentsiga Läänemere idapoolsete sadamate poolt ning varasemalt planeeritud projektid teostama,» sõnas ta.

Seli meenutas ka, et aasta eest, vahetult pärast olümpiakomitee presidendiks saamist taandas ta end huvide konflikti välistamiseks Tallinna Sadama sponsorluse komisjonist. «Kuna oktoobris toimunud nõukogu lähtus toetuste kinnitamisel sponsorluskomisjoni esitatud protokollist, ei teinud omalt poolt sellele mingeid muudatusettepanekuid ning hääletas kõiki toetusi koos, mitte eraldi, pidasin ka hääletamist võimalikuks,» selgitas Seli ning lisas, et spekulatsioonide lõpetamiseks on iga omaniku tellitav ja erapooletu kontroll ka ettevõtte huvides.

Tallinna Sadama teatel pole nõukogu rahuldanud alates eelmise aasta lõpust ühtki sponsortoetuse taotlust.

Lisaks Selile kuuluvad Tallinna Sadama nõukokku Kalev Lillo, Priit Paiste, Veiko Tishler, Remo Holsmer, Tiit Riisalo, Andres Lume ja Hillar Teder.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles