Ilves sõja lõpu aastapäeval: peame leppima, aga ei tohi unustada

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnas Maarjamäel asuv Eesti kaitselahingutest osa võtnud väeosade mälestusväljak. Taamal Maarjamäe obelisk.
Tallinnas Maarjamäel asuv Eesti kaitselahingutest osa võtnud väeosade mälestusväljak. Taamal Maarjamäe obelisk. Foto: Peeter Langovits

President Toomas Hendrik Ilves ütles oma tänases kõnes Teise maailmasõja Euroopa lahingute lõpu aastapäeval, et valusa mineviku ületamiseks on vajalik leppimine, kuid ülekohut ei tohi iialgi unustada.

President pani täna, Teise maailmasõja Euroopa lahingute lõpu aastapäeval, Maarjamäel pärjad kõigi Teises maailmasõjas langenute mälestuseks ning esines vabadusvõitlejate liidu korraldatud sõja lõppemise mälestusüritusel.

«Totalitaarsete režiimide ambitsioonidest ning Hitleri-Stalini sobingust puhkenud Teine maailmasõda sai võimalikuks just tänu totalitaarsete režiimide jultumusele ning demokraatlike riikide suutmatusele peatada neid ideoloogiaid ja riike,» ütles Ilves oma kõnes.

«Seetõttu on oluline meeles pidada, et moraal ja eetika on jagamatud väärtused ka rahvusvahelises suhtlemises ning nende eiramise puhul ei tohi pilku kõrvale pöörata.
Kui me seda teeksime, siis võidaksime küll ehk ühe muretu õhtupooliku, kuid mitte rahulikku homset päeva,» jätkas ta.

Ilves meenutas, et pärast sõda sündinud uut Euroopat sai rajada vaid moraalsetele põhimõtetele ja vabadusele, sest just nimelt põhimõtete eiramine ja vabaduse puudumine olid kaasa toonud Teise maailmasõja puhkemise.

«Eesti jaoks ei tähendanud maikuu algus 1945. aastal vabaduse ja rahu saabumist.
Meie ning paljud Ida- ja Kesk-Euroopa riigid suruti pikkadeks aastakümneteks raudse eesriide taha, tagasi okupatsiooni haardesse,» rääkis president.

«Eesti kaotused selles sõjas olid määratult suured,» ütles Ilves. «Selle valusa mineviku ületamiseks on vajalik leppimine. Et me suudame austada kõigi selle sõja ohvrite mälestust. Sest Teise maailmasõja hind oli paljudele rahvastele väga ränk.»

«Aga, rõhutan ma, me ei tohi unustada Eestile osaks saanud ülekohut ja leppida nendega, kes panid sõja ajal toime kuritegusid oma ja teiste rahvaste vastu. Samuti ei saa keegi meilt oodata leppimist inimvaenulike ideoloogiatega ja režiimidega, mis Teise maailmasõja valla päästsid,» kinnitas president.

«Mul on väga kahju, et Eesti toonane valitsus ja poliitikud ei andnud võimalust meie sõjameestele võidelda oma rahva vabaduse eest oma mundris. See oli ränk viga, mida ei tohi enam korrata,» ütles Ilves ka.

Ilves meenutas, et toonane lootusetus oli lõpeks vaid näiv, sest me oleme riigina säilinud ja ükski võõrvõim ei ole Eesti pinnal suutnud tegelikult võita.

Ilves kutsus täna mõtlema kõigile Eestist pärit sõja ja okupatsioonide ohvritele. «Eesti Vabariik on neile ülim mälestusmärk, mida me eales püstitada saaksime. Eesti Vabariik kui vaba riik, meie tegude ja tahte looming. Oma kibedast minevikust peame kaasa tooma järelduse, et meil on kohustus tulevase Eesti vastu,» ütles riigipea.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles