Eesti Punane Rist on Filipiinide taifuuniohvritele kogunud annetusi 20 inimeselt

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taifuunist räsitud linn Filipiinidel
Taifuunist räsitud linn Filipiinidel Foto: SCANPIX

Eesti Punane Rist (EPR) on Filipiinide taifuuniohvritele nädalaga kogunud annetusi 20 inimeselt kokku 1417 eurot ja 11 senti.

EPRi kogutud summa kahvatub aga Soome Punase Risti kõrval, mis teatas möödunud nädalal, et on kogunud taifuuniohvritele 180 000 eurot.

EPRi sõnul on nad meedia vahendusel kuulnud, et ka välisministeerium lubas nende kaudu Filipiinidele humanitaarabi pakkuda, kuid nende poole pole keegi seni pöördunud. Postimehe päringule, millal jõuab välisministeeriumilt Filipiinide humanitaarabi tarbeks eraldatud raha Punase Ristini vastas ministeerium: «Välisministeerium otsustas panustada 50 000 eurot Rahvusvahelise Punase Risti Komiteele ja 100 000 ÜRO Lastefondile (UNICEF), kes on Filipiinidel koha peal ja saavad efektiivselt tagada abi jõudmise hädasolijatele. Nii ICRC’l kui UNICEFil olid juba eelnevad abiprogrammid Filipiinidel käimas.»

EPRi peasekretär Riina Kabi ütles, et Punane Rist kogub taifuunist räsitud Filipiinidele annetusi mitmetes riikides ning võimaluste piires aidatakse ka inimkoosseisuga. «Kohapeal on vaja hügieenivahendeid naistele, ravimeid ning ehitada käimlaid,» ütles Kabi.

Tema sõnul pole veel kindel, kas EPR saadab ka Filipiinidele vabatahtlikke. «See küsimus on hetkel lahtine. Kui, siis läheme koos Soome Punase Risti meeskonnaga. Nemad lähevad, aga ei oska praegu konkreetset kuupäeva öelda.»

Peasekretär lisas, et annetusi kogutakse vähemalt kuu aega. «Vähema ajaga pole mõtet arvestada. Inimesed võivad annetada kogu aeg, peaasi, et on märgitud, kellele annetada soovitakse,» märkis ta.

UNICEF Eesti teatas, et ei oska enne ülehomset öelda, kui palju annetusi taifuuniohvritele on kogutud.

Filipiine tabanud taifuun Haiyan räsis saareriiki 8. ja 9. novembril ning nõudis vähemalt 3982 inimelu. Umbes 630 000 elanikku olid sunnitud tormi tõttu oma kodudest lahkuma ning üle kahe miljoni inimese vajavad humanitaarabi.

Soome Punase Risti kodulehel on välja toodud, et näiteks nelja euro eest on võimalik abivajajale soetada moskiitovõrk, viie euro eest tekk, 12 euro eest hügieenipakk viieliikmelisele perele kolmeks kuuks ning 300 euro eest telk viiele inimesele.

Info Filipiinide taifuuniohvritele annetamise kohta leiab Eesti Punase Risti kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles