Briti poisi surnukeha leiti Filipiinide massihaua servalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filipiinide tuletõrjuja taifuuniohvrite laipade taustal.
Filipiinide tuletõrjuja taifuuniohvrite laipade taustal. Foto: SCANPIX

Kuueaastase Briti kodakondsusega poisi ema leidis oma lapse surnukeha Filipiinidel tuhatkonna massihauda sängitamist ootava taifuuniohvri surnukeha seast.
 

Õena töötav Mary Joy Escalante Ducusin, kes kaotas katastroofis ka abikaasa, nuttis kibedaid pisaraid, kui mõistis, et Taclobanis haudapanekut ootav tilluke surnukeha on tema poeg.

«Ma otsisin teda mitu päeva, kuid nüüd olen ta leidnud,» nuttis naine. «Seda, kui piinarikas see on, pole võimalik sõnades väljendada.»

Ducusin ja tema abikaasa, mõlemad Filipiinide kodanikud, kolisid aastaid tagasi Suurbritanniasse ja asusid Londoni lähistel Harlows tööle medõdedena. Nende ainus laps Jayro Den sündis kuus aastat tagasi. Ema sõnul oli lapsel Briti kodakondsus ja ta oskas vaid inglise keelt.

Kaks kuud tagasi otsustas pere tagasi Filipiinidele kolida ja kodumaal uut elu alustada. Taclobani tabades pühkis torm aga nende lootused minema.

«Kõik juhtus nii kiiresti,» meenutas Ducusin. «Kõik, mida ma mäletan, on see, kuidas vesi minu maja katuseni tõusis.»

Jayro Den, Ducusin, tema abikaasa ja mehe ema ronisid katusele, kuid 315-kilomeetrise tunnikiirusega tuul pühkis nad sealt minema. Ainsana jäi ellu 37-aastane Ducusin.

«Üks mu naabreist saatis smsi, mis ütles, et nad leidsid poisi, umbes kuus aastat vana, rohelise särgi ja pehme mänguasjaga,» meenutab ta lapse surnukeha leidmist. «Minu poja armastas seda pehmet mänguasja väga, ta sai selle haiglas, kui ta sündis. Ta kutsus teda Cocoks.»

Taclobani tormiohvrite umbes 4000 tuvastamata surnukeha on kokku vedanud linna tuletõrjujad. Laibad toimetatakse surnuaiale, kus kohtupatoloog märgib üles hukkunu kasvu, soo ja võimalikud spetsiifilised tunnused ning paneb sinna juurde numbri. Seejärel maetakse kõik ühishauda.

Täna lebas hauas juba 700 surnukeha, 250 ootas dokumenteerimist. Nende seas oli ka Jayro Den, kelle ema lõpuks leidis.

«Ma ei taha mõelda homsele,» ütles Ducusin. «Ma tahan elada päev-päeva haaval. Ma ei tea, kust alustada, ma ei tea, kust hakata tükke kokku korjama.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles