Saksa kohus mõistis endise NATO IT-eksperdi andmevarguse eest vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine NATO IT-eksper, keda on identifitiseeritud vaid Manfred K.-na.
Endine NATO IT-eksper, keda on identifitiseeritud vaid Manfred K.-na. Foto: SCANPIX

Saksa kohus mõistis teisipäeval seitsmeks aastaks vangi endise NATO töötaja, kes IT-eksperdina kopeeris salaandmeid, et need välismaa luureteenistustele maha müüa.

Süüdimõistetu - 61-aastane Manfred K. - töötas Ramsteinis NATO USA õhujõudude baasis, kuid lahkus vastuolude tekkides ametist.

«Nende toimikute paljastamine andnuks võimalikule NATO vaenlasele juurdepääsu NATO salavõrgustikule,» leidis kohus.

Mehe väide, et ta tahatis osutada lünkadele turvasüsteemis, lükati tagasi.

Manfred K. kopeeris möödunud aastal andmed mälupulkadele ja peitis need oma kööki ja keldrisse. Ta kopeeris NATO arvutisüsteemide paroole, serverite andmeid ja muud infot, mida kasutades oleks olnud võimalik küberrünnakuid teha, leidis Koblenzi kohus.

Üle 30 aasta NATOs töötanud IT-ekspert hakkas andmeid kopeerima 2012. aasta märtsis. Juunis püüdis ta veel andmeid varastada, kuid see ei läinud korda ja varsti pärast seda lahkus ta ametist. Ta vahsiatti 2012. aasta augustis.

Kõnealused andmed olid süsteemi «kroonijuveelid» ja «operatiivne süda», mille vaenlase kätte sattumisest võinuks palju halba sündida, ütles kohtu eesistuja Andreas Völpel. Andmete potentsiaalseks saajaks olid Hiina ja Venemaa luureteenistused, leiti kohtuotsuses.

Manfred K. riigireetmise süüd omaks ei võtnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles