Keskerakond seoks vanemahüvitise maksmise arstliku kontrolliga

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Keskerakonna fraktsioon esitab täna riigikogule otsuse eelnõu, millega tehakse valitsusele ettepanek siduda riikliku vanemahüvitise maksmine lapse arstlikus kontrollis käimisega.

«Vältimaks olukordi, kus vanemad sotsiaaltoetuste saamise eesmärgil lapsi äraelamiseks kasutavad, peame vajalikuks algatada seadusemuudatuse, mis seoks vanemahüvitise saamise lapse arstlikus kontrollis käimisega,» ütles Keskerakonna fraktsiooni liige Olga Sõtnik.

«Eesti laste, eriti väikelaste, tervisekontrolli süsteemi probleem seisneb selles, et perearstidel on küll kohustus lapsi jälgida, kuid vanematel pole kohustust lapsi jälgimisele tuua,» lisas ta.

Sõtnik märkis, et kahjuks esineb Eestis jätkuvalt juhtumeid, kus vastsündinud lapsed jäävad korraliku vanemliku hooleta. «Ka Eesti Perearstide Selts on pakkunud välja, et riiklikke ja kohalikke toetusi võiksid saada vaid need vanemad, kes käivad lapsega regulaarselt arstlikus kontrollis, sest teatud hulga laste tervisest ja arengust perearstidel ülevaade puudub,» rääkis ta.

«Sarnaseid tingimusi seadvad programmid on Euroopas hakanud üha rohkem levima, et toetused ikka täidaksid seda eesmärki, milleks nad kehtestatud on,» lisas Sõtnik. «Nii on näiteks Austria, Prantsusmaa, Soome, Suurbritannia ja teiste riikide tervishoiuprogrammidesse kehtestatud tingimuslikud elemendid sünni- ja lapsetoetuste maksmisel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles