Rootsi eliitkooli õpilastele esitati süüdistus kuuma triikrauaga piinamises

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi Lundsbergsi internaatkool
Rootsi Lundsbergsi internaatkool Foto: SCANPIX

Rootsis esitati Lundsbergi eliitinternaatkooli üheksale õpilasele ja ühele töötajale süüdistus nooremate õpilaste kiusamises ja kehaliste vigastuste tekitamises.

Kahte õpilast süüdistatakse konkreetselt kuuma triikrauaga piinamises, edastab The Local.

See mainekas kool, kus õppis ka Rootsi prints Carl Philip, pidi pärast piinamiste ilmsiks tulekut võimude käsul ajutiselt oma uksed sulgema.

Politseiuurijate sõnul leidsid selles koolis aset mitmed julmad piinamised, rituaalid ja kiusamised.

Rootsi prokuratuur teatas eile, et õpilastele ja kooli töötajale esitati süüdistus nii nooremate õpilaste ähvardamises kui ka piinamisjuhtumis.

«Minu nägemuse kohaselt olid õpilaste elud ohus. Piinamise alla sattusid just kooli uued õpilased,» teatas aseprokurör Niclas Wargren.

Süüdistus esitati üheksale poisile, kes kõik on sündinud 1995. aastal. Lisaks sai süüdistuse ka kooli internaadi juht, kes oli poiste tegevusest teadlik ning ei takistanud seda.

Juhtumis kästi ohvritel heita põrandale pikali ning nad pandi uskuma, et neid põletatakse kuuma triikrauaga. Osa neist sai ka tõelisi põletushaavu seljale.

Piinajate sõnul ei soovinud nad nii-öelda sisseõnnistamise rituaalis kedagi vigastada, selle tõttu kasutasid nad üsna leiget triikrauda.

Lundsbergsist on ka varem piinamisjuhtumeid ajakirjandusse jõudnud. Möödunud aasta mais paljastas üks anonüümseks jääda soovinud õpilane, et teda sunniti oraalseksile ning sõnnikut sööma. 2011. aastal aga leidis aset juhtum, mil ühe õpilase rinnanibusid kõrvetati elektrilise majapidamisriistaga.

Lundsbergi internaatkooli juht Staffan Hõrnberg tagandati pärast.  piinamisjuhtumite avalikuks tulemist.

Rootsi võimud sulgesid selle aasta kevadel prestiiže kooli, kuid see avati uuesti juba septembri alguses.

Lundsbergsi internaatkool asub Värmlandis Storforsis. See kool asutati 1896. aastal Suurbritannia klassikaliste eliitinternaatkoolide eeskujul. Selles Rootsi eliitkoolis õpib umbes 200 õpilast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles