Õpilasmalevas saab tööd eelmisest aastast veidi enam noori

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpilasmaleva paraad Tallinnas.
Õpilasmaleva paraad Tallinnas. Foto: Peeter Langovits

Üleriigilise koondprojekti «Õpilasmalevad 2010» raames pälvisid toetuse 36 õpilasmalevat, andes 4577 noorele võimaluse veeta sisukas suvevaheaeg, mis on ligi paarisaja võrra enam kui möödnud suvel.

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas avaldas heameelt, et huvi malevates osalemise vastu on suur ja et nende läbiviimiseks on suudetud eraldada märkimisväärsed summad.

«Praegu, kui tööpuuduse leevendamine on Eesti riigi peamisi ülesandeid, on nii paljude töökohtade loomine noortele, kes sel viisil korraliku taskuraha teenivad, kindlasti suureks abiks ka nende perekondadele» ütles Tõnis Lukas. «Meie malevatesse kuulub küll mõnevõrra vähem inimesi kui osales «Ühtse Eesti» suurkogul, kuid malevate toimumine ise on minu meelest siiski vähemalt sama tähtis.»

Õpilasmalevas saavad osaleda noored vanuses 12-26 eluaastat. Maleva korraldajad on kohustatud igas vahetuses läbi viima koolituse malevas osalevatele noortele, mis peab sisaldama vähemalt kahte teemat: tööseadusandlus, karjääriplaneerimine ning tööohutus.

Malevlased osalevad puhastus-, koristus-, heakorratöödel kohalikel turismi-, hariduse-, ajaloo- ja kultuuriobjektidel. Lisaks on malevlased tööl marjakasvatustaludes, Riigimetsa Majandamise Keskuse loodusobjektidel, omavalitsuste suursündmustel, kariloomade aedikute ehitusel, hei nateol ja mujalgi.

«Paljudele noortele on õpilasmalev esimene töökogemus, kus nad saavad praktilise tööl käimise kogemuse ja ka esmased teadmised edasiseks hakkamasaamiseks tööturul,» selgitas «Õpilasmalevad 2010» projektijuht Toni Käsper.

Koondprojekti «Õpilasmalevad 2010» põhieesmärkideks on väärtustada noorte tööd ning innustada neid sisenema tööturule, võimaldada neil tutvuda erinevate tööalade ja töödistsipliiniga, nõustamise kaudu aidata noortel kujundada oma karjääri tänapäeva tööturu kontekstis, veeta sisukalt vaba aega, suhelda erinevate koolide õpilastega ja eri valdkondadest inimestega, ning toetada noorte mitmekülgse arengut.

Maleva ühe vahetuse pikkus võib olla 1-3 nädalat ning ühes vahetuses peab osalema vähemalt 10 noort. Möödunud aastal osales Koondprojekti «Õpilasmalevad 2009» toetatud malevates 4392 noort.

Koondprojekti toetab Hasartmängumaksu Nõukogu ning koordineerib Eesti Noorsootöö Keskus, mis on Haridus- ja Teadusministeeriumi hallatav riiklik noorsootöö asutus, mille põhieesmärk on noorsootöö suunamine ja korraldamine riikliku noortepoliitika raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles