Ansip: ilmselt pole Lang see, kes suudaks anda Sirbi kohta täit selgust

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Liis Treimann / Postimees

Reformierakonna esimees, peaminister Andrus Ansip ütles täna riigikogu infotunnis, et on pärinud kultuuriminister Rein Langilt Sirbis toimuva kohta aru, aga ilmselt pole Lang see inimene, kes suudaks anda selle kohta täit selgust.

Ansip ütles riigikogus Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe Sven Mikseri küsimustele vastates, et on muidugi pärinud oma valitsuse ministrilt Sirbis toimunu kohta aru. «Ma olen saanud mõningast selgust, aga ilmselt ei ole Rein Lang see isik, kes suudaks anda täit selgust selle kohta, mis Sirbi ümber praegu toimumas on ja mis seal toimunud on,» lausus ta.

Ansipi sõnul on olnud väga vastuolulisi signaale, millest muist on praeguseks osutunud valesignaalideks. «Siinjuures ma märgiksin ära palju korratud väite, justkui oleks Kaur Kender helistanud Toomas Väljatagale ja öelnud, et tal on Rain Rosimannuse ja Kristel Michaliga juba kõik kokku lepitud, temast peab saama Sirbi peatoimetaja. Selle valeväite, mida on korrutatud juba terve nädal, on ümber lükanud nii Kaur Kender kui ka Toomas Väljataga kui ka Rain Rosimannus ja Kristel Michal. Ma saan aru, et selle on ümber lükanud ka Toomas Väljataga vend Märt Väljataga, kelle mingile meilile selline väide on tuginenud,» rääkis ta.

Ta nimetas seda üheks näiteks, et infomüra toimuva ümber on väga palju. «Minul täit selgust ei ole,» lisas Ansip.

Mikser avaldas arvamust, et rääkima peaks siiski Langist, kuna ajakirjandusel ja avalikkusel on kujunenud mulje, et alates eelmise nädala lõpust on ta oma rollist rääkides süstemaatiliselt hämanud ja vassinud. Seetõttu soovis ta Ansipilt teada, kas tema hinnangul on Lang rääkinud avalikkusele tõtt.

Ansip ütles, et kuna tal pole toimunust täit ülevaadet, ei saa ta tõsikindlalt vastata, et Lang on rääkinud tõtt ja ainult tõtt, kuid ei saa väita ka vastupidist. «Ma ei ole piisavalt informeeritud. Aga ma ei ole teiega nõus. Päris nii lihtsalt need asjad ei pea käima, et jätame nüüd selle Kristen Michali ja Rain Rosimannuse sinnapaika, lähme edasi järgmisega. Põhimõtteliselt peaks ka sellele asjale ikkagi kriipsu alla tõmbama,» lausus ta.

Tema sõnul peaksid oma sõnade eest vastutama need, kes on teisi alusetult süüdistanud, need, kes on näinud unenägusid, ja need, kes on oma unenägusid kindlas kõneviisis tervele Eesti rahvale edasi paisanud.

«Ma olen Rein Langi käest kuulnud, et tema juures toimunud kohtumine leidis aset 8. novembril ja selle kohtumise initsieeris nõukogu esimees Urmas Klaas, kes ise sellel kohtumisel ei viibinud. Samas ma tean Toomas Väljataga intervjuust Eesti Rahvusringhäälingule, et see Kaur Kenderi kõne temale leidis aset 4. kuni 5., ma ei tea siis täpselt, mitmendal, novembril. Minu jaoks on oluline see, et Kaur Kender pakkus ennast Sirbi peatoimetajaks märksa varem, kui leidis aset kohtumine kultuuriministri kabinetis,» rääkis Ansip.

Ansip on enda sõnul aru saanud, et Sirbi toimetus küsis kultuuriministrilt raha ja kultuuriminister andis kantslerile korralduse raha leida, kuid mitte täies küsitud ulatuses. «Selles osas mul etteheiteid kultuuriministrile ei ole. Ta tegi seda, mida ta tegema pidi, oleks võinud ilmselt leida veelgi rohkem raha,» lausus ta.

Hiljem keskerakondlase Heimar Lengi küsimusele vastates ütles Ansip ka, et kui Langile omistatakse seisukohta, justkui oleks ta päris algstaadiumis end Sirbist täielikult distantseerinud, siis praeguseks on see saanud ebaõiglaselt märksa laiema tähenduse.

«Rein Langile omistatakse seisukohta, justkui ta oleks päris algstaadiumis end Sirbist täielikult distantseerinud. Ka mina olen jälginud tema avaldusi, mitte nii, et ma suudaksin neid täht-tähelt ja sõna-sõnalt tsiteerida, aga ma ei ole kunagi kuulnud tema suust seda, et ta pole üldse kunagi Sirpi näinud ja ammugi pole ta seda käes hoidnud ja kindlasti ei ole ta kunagi Sirpi lugenud,» märkis Ansip.

«Ma olen kuulnud väidet selle kohta, et ta ei korralda näitusi, ei koosta kontserdikavasid ja ei pane paika Sirbi peatoimetajat, ometi see Sirbist distantseerumine on saanud märksa laiema ja üldisema tähenduse. Ma arvan, et see on ebaõiglane,» lisas peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles