Sotsid võivad esitada Langile umbusaldusavalduse

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Lang
Rein Lang Foto: Peeter Langovits / Postimees

Opositsiooniline Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) teatas täna, et kui Sirbi skandaali sattunud kultuuriminister Rein Lang ei astu hommikuks ametist tagasi, algatavad nad riigikogus homse istungi alguses tema umbusaldusavalduse.

SDE fraktsioon teatas, et Sirbi juhtumi tõttu on sotsiaaldemokraatide usaldus Langi suhtes täielikult kadunud. «Eile ja täna meedias avalikustatud Sirbi juhtumi asjaolud tõestavad ühemõtteliselt, et minister Rein Lang on varjanud oma tegelikku puutumust ulatuslike ümberkorraldustega Sirbi toimetuses,» märkisid saadikud pressiteates.

Nende sõnul on Lang oma poliitilist ametikohta ära kasutades sekkunud otseselt administratiivsete otsustega sõltumatu meediaväljaande tegevusesse, mille tõttu on ohtu sattunud Sirbi tegevuse jätkumine. Seetõttu tegid nad Reformierakonnale ettepaneku kutsuda Lang hiljemalt hommikul kella 10ks ametist tagasi, lubades vastasel juhul algatada ministri umbusaldamise riigikogus.

SDE fraktsiooni kuuluv Mart Meri ütles Postimehele, et praeguse seisuga on umbusaldusavalduse algatamiseks vajalikud allkirjad juba koos. Tema sõnul on avaldusele alla kirjutanute seas lisaks sotsiaaldemokraatidele ka demokraatide ühendusse kuuluvaid riigikogu liikmeid, kuid ta on «päris kindel, et neid tuleb ka mujalt».

Keskerakonna saadikurühma juht Kadri Simson ütles Postimehele, et keskerakondlased arutavad Sirbi skandaali ja võimalikku umbusaldusavaldusega ühinemist homme hommikul.

Reformierakonnaga koos koalitsiooni kuuluva Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) fraktsiooni esimehe Kaia Iva sõnul on erakonna huvi saada toimunu osas võimalikult kiiresti selgust. «Meie partneri hinnanguid ja samme ootame siiski eeskätt neilt. Kui oleme saanud ülevaate, siis me oleme ka ise targemad,» lausus ta ja lisas, et Langiga kohtutakse homme enne riigikogu istungit. «Eesmärk on loomulikult see, et asjad selle teema ümber saaksid võimalikult kiiresti selgeks, võimalikult rahumeelselt ja ausalt.»

Seaduse kohaselt võtab riigikogu vähemalt 21 saadiku algatatud umbusalduse avaldamise nõude päevakorda kõige varem ülejärgmisel päeval pärast esitamist, kuid tavaliselt on valitsus palunud selle hääletamist juba samal päeval. Arutelul saab sõna ka minister, kelle suhtes on umbusalduse avaldamine algatatud.

Pärast küsimuste-vastuste vooru esinevad sõnavõttudega fraktsioonide esindajad ning seejärel pannakse umbusalduse avaldamine hääletusele. Ministri umbusaldamiseks on vaja vähemalt 51 saadiku toetust.

Opositsioonilisel Keskerakonnal on parlamendis 21, Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal 19 ja demokraatide ühendusel viis häält. IRLi fraktsiooni kuulub 23 ja Reformierakonda 33 riigikogu liiget.

Viimati arutas riigikogu umbusaldusavaldust mullu oktoobris, kui opositsioonierakonnad polnud rahul IRLi kuuluva majandus- ja kommunikatsiooniministri Juhan Partsi tööga. Toona kukkus ministri umbusaldamine läbi, sest selle poolt hääletas 44, vastu aga 50 riigikogu saadikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles