Kiiruskaamera fikseeritud kihutajad hakkavad homsest trahvi saama

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiiruskaamera
Kiiruskaamera Foto: Andrus Eesmaa

Kui siiani on Tallinna-Tartu maanteele paigaldatud kiiruskaamera silma ette jäänud kihutajad pääsenud kõigest hoiatusega, siis alates homsest käivitub süsteem täielikult ning rikkujaid ootab ees rahatrahv.

«Hoiatustrahv pole õiguslikus mõistes karistus ning muude, politseipatrullide poolt fikseeritud liiklusrikkumiste menetlemise juures hoiatustrahve arvesse ei võeta. Hoiatustrahv on mõeldud liiklejate liiklusalase teadlikkuse tõstmiseks ja käitumisharjumuste mõjutamiseks, et autojuhid, kes siiani on harjunud gaasipedaali lubatust tugevamini vajutama, hakkaksid mõtlema enda ja teiste liiklejate ohutusele ning sõidaks lubatud kiirusega,» selgitas politsei- ja piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakonna politseimajor Margus Kotter.

Siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskus (SMIT) koostöös politsei- ja piirivalveameti liiklusmenetlustalitusega on viimase kahe kuu jooksul läbi viinud hoiatusmenetluse infosüsteemi täiendavaid testimisi.

SMIT arendusdivisjoni juhataja Oliver Öpiku sõnul on testimiste tulemuste põhjal välja selgitatud probleemide lahendamisega aktiivselt tegeletud.

«Testimise tulemusel saavutatud süsteemi töökindlus võimaldab alates 10. maist hakata väljastama hoiatustrahve,» kinnitas Öpik.

«Kaamerate poolt fikseeritud rikkumiste suur arv näitas, et liikluskultuuri parandamisega tuleb jätkuvalt tegeleda,» ütles siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler Erkki Koort.

«Samas näitas testperiood rikkumiste olulist vähenemist ja see kinnitab kiiruskaamerate vajalikkust,» lisas Koort.

Tallinna-Tartu maantee ohtlikumatele lõikudele paigaldatud 16 kiiruskaamerat on alates veebruari teisest nädalast fikseerinud kiiruseületamisi ning menetluskeskus on rikkujatele välja saatnud enam kui 25 000 hoiatusteadet.

Kui varem olid olemas automaatse kiirusemõõtesüsteemi rakendamiseks vajalikud tehnilised ja infotehnoloogilised eeldused, siis 10. maist jõustuva seadusemuudatusega  tekkis selleks ka õiguslik alus.

Aprilli lõpus kiitis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi liikluskomisjon heaks järgmiste kiiruskaamerate paigaldamise. Võimalike asukohtadena nähakse Tallinna-Narva maanteel Jõhvi-Narva ning Tallinna-Pärnu maanteel Pärnu-Are lõiku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles