Pildid: Afganistanis teeninud kaitseväelased saabusid kodumaale

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna ennelõunal saabus Ämari lennubaasi pea seitse kuud Afganistanis NATO operatsioonil teeninud järjekorras viieteistkümnes Eesti kontingent.

Koju saabunud Estcoy-16 ja NSE-15 liikmeid ning staabiohvitsere tervitasid kaitseminister Urmas Reinsalu, kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras, Ühendkuningriigi suursaadik Eestis Christopher B. Holtby ning nende kaitseväelaste lähedased, teatas kaitseväe peastaap.

Ämari lennubaasis korraldatud vastuvõtutseremoonial andis kaitseminister Urmas Reinsalu NATO operatsioonilt naasnud kaitseväelastele üle rahvusvahelistes sõjalistes operatsioonides osalenu medali.

Kaitseminister tänas Afganistanist naasnud kaitseväelasi tubli teenistuse eest ja nende lähedasi toetuse eest.

«Iga võitleja saab keskenduda rahulikult oma sõjalise ülesande täitmisele siis, kui ta teab, et kodus, tema tagalas, on kõik korras. Te võite oma meeste, naiste, poegade, tütarde, vendade, õdede, isade ja emade üle uhked olla,» ütles minister.

Koju saabunud kaitseväelased pälvisid mitmeid ergutusi, seal hulgas tunnustas kaitseväe juhataja kuut Estcoy-16 kaitseväelast lahingus üles näidatud vapruse eest kaitseväe teenetemärgi lahinguliste teenete eest. Lisaks sai kaitseväe teeneteristi eeskujuliku teenistuse eest neli kaitseväelast.

Kaitseväe juhataja avaldas siirast heameelt, et kõik kaitseväelased jõudsid Afganistanist tervelt koju. Ta lisas, et sõdurite kogemused on edaspidi väga vajalikud NATO kiirreageerimisjõududes, mille koosseisu 2016. aastal panustavad Balti riigid ühise pataljoniga, mille põhituumiku moodustab Scoutspataljon.

Pidulikul vastuvõtutseremoonial annetasid äsja koju saabunud kaitseväelased Carolin Illenzeeri fondile 3000 eurot, mille nad kogusid heategevuslike laskevõistluste korraldamisega Afganistanis teenides.

Camp Bastionis paiknenud Estcoy-16 teenis Helmandi väekoondise manööverkompaniina ning opereeris üle kogu väekoondise vastutusala. Eesti jalaväelaste operatsioonide peamine eesmärk oli killustada mässulisi, piirata nende liikumis- ja tegutsemisvabadust ning läbiotsida võimalikke peidikuid.

Jalaväelased teenisid Helmandi provintsis 200 päeva ja osalesid 18 operatsioonil, mis kestsid ühest kuni nelja ööpäevani. Ülesandeid täites oldi mässulistega lahingulises kontaktis 184 korral. Jalaväelased otsisid läbi 767 majapidamist ning leidsid 60 peidikut, mis sisaldasid endas suurel hulgal isevalmistatud lõhkekehade valmistamiseks vajaminevaid materjale, erineva kaliibriga laskemoona ja relvastust ning narkootikume.

Pühapäeval võttis lahinguvastutuse Afganistanis üle kontingent, mille koosseisus teenib viimane jalaväekompanii Estcoy-17. Viimased jalaväelased pöörduvad koju tagasi 2014. aasta hiliskevadel. Pärast jalaväekompanii väljatulekut jäävad Afganistani veel toetusüksused ja staabiohvitserid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles