Medvedev: sõda tegi meist tugeva rahva

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Dmitri Medvedev täna Punasel väljakul
President Dmitri Medvedev täna Punasel väljakul Foto: SCANPIX

Suur Isamaasõda tegi meid tugevaks rahvaks, kinnitas Vene president Dmitri Medvedev Punasel väljakul peetud võidupühakõnes.

«65 aastat tagasi purustati natsism, peatati masin, mis hävitas terveid rahvaid. Meie maal ja kogu Euroopas taastati rahu. Pandi punkt ideoloogiale, mis lõhkus tsivilisatsiooni aluseid,» kõneles riigipea RIA Novosti vahendusel.

Medvedev meenutas, et Nõukogude Liit võttis omale fašistide põhilöögi. «Nad paiskasid Idarindele kolme neljandikku oma vägedest. Nad tahtsid põrmustada meie riiki, kuid kohtasid vastupanu, mis oli enneolematu oma mehisuse ja jõu poolest.»

Riigipea sõnul pole Moskva ja Leningradi kaitsmine, Stalingradi lahing, Kurski kaar mitte lihtsalt selle sõja etapid. «See on veri ja pisarad, lüüasaamise kibedus ja võidurõõm, seltsimeeste haavatasaamine ja langemine. Ja ainult üks valik – kas võita või saada orjadeks.»

See sõda tegi meist tugevaks rahva, kinnitas president.

Medvedevi märkis, et inimesed langetasid iga päev, iga tund, igal minutil otsuseid ja seda nii lahinguväljal kui tagalas. Riigipea tänas veterane, kes andsid tema sõnul peamise – nad võitlesid välja rahu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles