Loote väärarenguid põhjustanud ravimi ohvrid saavad valuraha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hispaania kohus käskis loote väärarenguid põhjustanud ravimit talidomiid tootnud Saksa firmal maksta hispaanlastest kannatanutele kompensatsiooni.

Ravimifirma Grünenthal toodetud talidomiidi müüdi 1950ndatel aastatel apteekides rasedatele naistele hommikuse iivelduse leevendamiseks, kuid ravimi tugeva kõrvaltoime tõttu, mis takistas tulevase lapse veresoonte kujunemist, sündisid lapsed sageli ilma jäsemeteta, nii et käe- ja jalalabad kinnitusid õlgade ja puusade külge.

Talidomiidi tõttu kannatanud hispaanlased – kokku põhjustas ravim kannatusi hinnanguliselt 3000 hispaanlasest lapsele –, pöördusid aga kohtu poole, nõudes kompensatsiooni. Madridi kohtu tänane otsus anda õigus kannatanutele, tähistab esimest korda, kui Grünenthal on kohtus süüdi mõistetud.

Mullu ohvrite ees vabandanud firma on osadele ohvritele juba ka kompensatsiooni maksnud. Hispaanlasest ohvreid esindanud ühing nõudis Grünenthalilt kannatanutele 204 miljoni euro maksmist. Kompensatsiooni makstakse vastavalt sellele, kui suuri sünnidefekte ravim lapsele põhjustas. Hagejate täpne arv pole teada, kuid väidetavalt on neid 180.

Üle maailma tuli sünnidefektidega ilmale 10 000-20 000 last umbes 40 riigis. Ravim kõrvaldati Ühendkuningriigis ja Saksamaal turult 1961. aastal, kuid seda müüdi mõnda aega edasi näiteks Kanadas ja Jaapanis. Hispaanias oli ravim teadaolevalt kättesaadav veel ka 1965. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles