Sirbist koondatud filmitoimetaja: Väljataga tunnistas ülemuste survet

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjanik, esseist ja filmikriitik Tarmo Teder.
Kirjanik, esseist ja filmikriitik Tarmo Teder. Foto: Peeter Langovits

Eelmisel nädalal kultuurilehest Sirp koondatud filmitoimetaja Tarmo Teder kirjutab, et SA Kultuurilehe juht Toomas Väljataga tunnistas talle nelja silma all ülemustepoolset survet seniste töötajate koondamiseks.

Teder kirjutas Saarte Hääles, et pärast seda, kui SA Kultuurileht oli määranud läbikukkunud peatoimetaja-konkursi järel lehe senise tegevtoimetaja Lea Larini peatoimetaja kt-ks, pidanuks sihtasutus korraldama uue konkursi, selle asemel paigutati aga juba töötava kt asemele hoopis uus kt, mida tehti räpakalt kiirustades, justkui vanast vaenust Sirbile ülbelt ära teha, vähe sellest: koos kohusetäitjaga toodi tavapäraselt ja sujuvalt töötavasse toimetusse veel poole koosseisu jagu mingeid uusi toimetaja moodi verisulis, justkui kuu pealt kukkunud tüüpe, välja praagitud vanadele aga anti igasuguse etteteatamiseta kinga ehk koondamisteade.

«Kui eelmisel kolmapäeval kell veerand kaks SA Kultuurileht juhataja Toomas Väljataga kabinetis seda tema suust kuulsin, küsisin vana tuttava ja ülemuse käest, kas talle avaldati selleks survet, helistati ministeeriumist, tehti selgeks, et «kui sa ei nõustu koondamistega, paneme sinu asemel kohe paika uue juhataja, kes ikkagi meie soovid täidab». Juhataja keeras pilgu süüdlaslikult ära ja noogutas vaid peaga,» kirjeldas Teder.

«Võis selgesti tunda, et mees suruti võimu jõuga vastu seina ning oma koha hoidmise ja vana Sirbi suurema lagundamise ärahoidmise nimel soostus ta painduma, nüüd on ta aga SA Kultuurileht nõukogu ja seda määrava ministri ja kantslerigi käes ainus ohvriloom, keda võib juriidiliselt risti lüüa, sest Sirbi puhastust tehti ju räigelt vastu igasugust head tava ja seadusetähtegi – selle foonil polegi vist enam eriti tähtis, kes konkreetselt Kaur Kenderi paigutamist haudusid, mis käsuliini pidi idee Väljatagani viidi, kes konkreetselt juhatajat ähvardas, survestas ja bluffis,» leidis Tarmo Teder.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles