Gruusia parlament kinnitas Irakli Garibašvili peaministriks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Irakli Garibašvili (keskel) kinnitati eile Gruusia peaministriks.
Irakli Garibašvili (keskel) kinnitati eile Gruusia peaministriks. Foto: SCANPIX

Gruusia parlament kinnitas eile 31-aastase Irakli Garibašvili peaministriks, teatasid võimuesindajad.


«Parlament kiitis uue valitsuse heaks 93 poolt- ja 19 vastuhäälega,» kinnitas esimees David Usupašvili.

Garibašvili esitas peaministrikandidaadiks valitsev Gruusia Unistuse koalitsioon. Nii president Giorgi Margvelašvili kui Garibašvili on praeguse peaministri ja Gruusia Unistuse juhi Bidzina Ivanišvili usaldusisikud.

Garibašvili esitas parlamendile valitsuse koosseisu, mis ei erinenud Ivanišvili kabinetist, vaid uuest valitsusjuhist tühjaks jäänud siseministriks esitati Thbilisi politsei senine 28-aastane juht Aleksandr Tšikaidze.

Garibašvili lõpetas 2005. aastal Thbilisi ülikooli rahvusvaheliste suhete erialal, jätkates samal ajal õpinguid Pariisis Sorbonne´i ülikoolis. Aastatel 2007-2012 oli ta Ivanišvilile kuuluva Cartu panga järelevalvenõukogu liige. 2008. aastal oli ta Gruusia aukonsul San Marinos. Praegune siseminister valdab inglise, prantsuse ja vene keelt.

Äsja Gruusia uueks riigipeaks valitud Margvelašvili tegi pühapäeval Ivanišvili valitsusele ülesandeks oma kohustuste jätkamise kuni uue valitsuse moodustamiseni.

Margvelašvili ametisseastumisega lõppes ligi kümnendipikkune Mihheil Saakašvili võimuperiood. Ametist lahkunud riigipea oma mantlipärija inauguratsioonitseremoonial ei osalenud.

Saakašvili vastasleeri juht Ivanišvili on nimetanud ekspresidenti poliitiliseks laibaks ja andnud mõista, et õiguskaitseorganid võivad teda presidendiametist lahkumise järel küsitleda.

Saakašvili on lubanud Gruusiasse jääda, kuid üks presidendi lähedane liitlane ütles anonüümsuse tingimusel AFP-le, et USA ametiisikud ärgitavad teda vähemalt ajutiselt Ühendriikidesse sõitma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles