Raid: usutavasti astub Lang ise tagasi

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juku-Kalle Raid
Juku-Kalle Raid Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni liikme, ajalehe Keskus peatoimetaja Juku-Kalle Raidi sõnul astuks ta kultuuriminister Rein Langi olukorras ise tagasi ning tema hinnangul Lang seda tõenäoliselt ka teeb.

Raid ütles Postimehele, et tema astuks Langi asemel veel täna või hiljemalt homme kultuuriministri kohalt tagasi, kuna pärast seda oleks oponentidel väga raske teda edasi kritiseerida.

«Ma ütlen ausalt, et ma pean Langi heaks kultuuriministriks, mulle ei tule meelde ühtegi teist kultuuriministrit, kes oleks suutnud riigieelarvest kultuuri rahastamist nii äkki ja järsult suurendada kui Lang. Mis näitab, et ta on omal alal kindlasti võimekas ja kui ta paljudele ei meeldi, ärgu meeldigu,» ütles Raid Postimehele.

Raidi sõnul otsustas ta juba umbusaldusavaldusest teada saades, et jalutab hääletuse ajaks riigikogu istungitesaalist välja.

«Seda, et Andres Herkel umbusaldusavaldust toetab, ma teadsin, kuna ta ütles mulle seda ise. Fraktsiooni poolt hääletamiseks mingit survet ei olnud. Mina olen riigikogus oleku ajal palju hääletanud IRList teisiti ja mulle ei ole keegi tulnud kordagi ütlema, kuidas hääletada. Kuigi fraktsioon langetas otsuse umbusaldusavaldust mitte toetada, Herkeli suhtes mingit parteilist distsiplinaarkaristust ei järgne. See eristab meid õnneks siiamaani teistest riigikogus vegeteerivatest parteidest,» ütles Raid.

Raid märkis, et kui sotsid ei oleks Langi umbusaldusavaldusega survestanud, oleks ta saanud langetada rahulikult oma otsuse ja tagasi astuda. Tema hinnangul on Langi isik sotside jaoks täiesti ükskõik ja tegelikult oli kogu umbusaldusavaldus tema vastu erakonna poliitpropaganda.

«Sotside sõnavõtte kuulates võis märgata, et ka paljud neist sõnavõttudest käis läbi, et tegelikult on Lang täiesti normaalne minister ja on kultuurivaldkonnale raha juurde toonud. See tõestab veelkord, et see oli selline lippudega lehvitamise üritus,» lausus Raid.

Raidi sõnul hakkas kogu probleem Sirbi ümber pihta mitte kultuuriminister Langist vaid sihtasutusest Kultuurileht.

«Minu arvates on kogu selle jama eest vastutab SA Kultuurileht nõukogu esimees Klaas. See on see koht, kus saab öelda, et avarii korral võta haamer ja purusta klaas. Kui Klaas oleks taibanud ennast õigel hetkel taandada, vabandada ja selgitada, siis ei oleks kogu seda jama olnud. Lang tegi ühe vea – ta oleks pidanud kohe ütlema, et kohtusin jah Väljatagaga ja Klaasiga. Kultuuriminister peabki teadma, mis kultuurilehes toimub ja ta pidigi nendega kohtuma, ta oli oma ülesannete kõrgusel, » sõnas Raid.

Ta tõdes, et seda on ka varem ette tulnud, et ei viitsita kõike korraga ära rääkida ja see lõpeb suure jamaga. «Reformierakond kolistab juba mitmendat korda jalgupidi samas ämbris,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles