ISAFi kindral hindab kõrgelt Eesti sõdureid

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaitseväelane Afganistanis operatsioonil Moshtarek.
Eesti kaitseväelane Afganistanis operatsioonil Moshtarek. Foto: Kaitseväe peastaap

Rahvusvaheliste vägede (ISAF) asekomandör Nick Parker tunnustas Eesti kontingendi professionaalsust.


«Eesti sõdurid on missioonile pühendunud ning väga kokku hoidev meeskond. Arvestades operatsiooniala keerukust kõrge sõjalise aktiivsusega Helmandi provintsis, on nad väljapaistvate sõduriomadustega. Sõjaväelasena hindan kõrgelt nende professionaalsust,» ütles ta.

Peaminister Ansip kinnitas, et Eesti kaitseväelased jäävad Afganistani seni kuni neid siin vajatakse. «Eesti inimesed mõistavad vabaduse väärtust. Aidates lahendada julgeolekuprobleeme siin väldime me nende levikut oma koju. See missioon ei ole ainult võitlus Afganistani julgeoleku pärast, vaid ka võitlus Eesti julgeoleku pärast,» ütles peaminister. Ühtlasi ta lisas: «Usume, et NATO praegune sõjalis-poliitiline strateegia, mis keskendub elanikkonna julgeoleku tagamisele ning Afganistani valitsuse kohaloleku laiendamisele toob edu. Eesti toetab sellist lähenemist ning jätkab panustamist ISAF-i Afganistani niikaua kui see on vajalik.»

Kohtumisel ÜRO Afganistani eriesindaja Staffan di Misturaga räägiti rahvusvahelise tsiviilabi koordineerimisest, Afganistani valitsuse nõustamisest riigi keskvõimu väljaarendamisel ning ka Afganistani reformikava ellu viimisest. Peaminister Ansip kinnitas ÜRO eriesindajale, et Eesti on tulevikus valmis enam panustama regiooni stabiilsust toovatesse tsiviilmissioonidesse.

Kohtumisel Euroopa Liidu delegatsiooni juhi ja eriesindaja Vigaudas Ušackasega räägiti muu hulgas vajadusest kooskõlastada Euroopa Liidu siseselt Afganistani missiooniga seotud üldmõisteid, mida erinevatest poliitkultuuridest ja ajaloost tingituna käsitletakse rahvusvahelises kogukonnas erinevalt.

Peaminister osales ka Euroopa Liidu delegatsiooni majas Euroopa päeva tähistamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles