Kõrgelaiu viis madalikule asjaolude kokkulangemine

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgelaid.
Kõrgelaid. Foto: www.tuulelaevad.ee

Üleeile õhtul kell 20.30 Hiiumaal Sõru sadama kaist 30 meetri kaugusel madalikule sõitnud parvlaev Kõrgelaiu viis sinna mitme asjaolu kokkulangemine.

Saaremaa Laevakompanii tegevjuht Tõnis Rihvk ütles Saarte Häälele, et Hiiumaa külje all toimunu oli mitme asjaolu kokkulangemine. «Tuulise ilmaga on Sõrus raske silduda, laeval on tugev jooks, kuna vesi liigub. Nüüd tuligi sildudes pagi peale ja kuna seal vahemaad on väikesed, surus see Kõrgelaiu üle muuli otsa süvendatud ala serva madalikule,» rääkis Rihvk juhtunust ja selle põhjustest.

Rihvki sõnul sai alusele küll otsad peale anda, kuid laeva edasi kaini liigutada ei saanud. «Seepärast lasti ballastivesi välja ja vintsi abil tõmmati laev kai vastu. Seal lükati kopaga ahter eemale ja saadi madalalt lahti,» kirjeldas Rihvk.

Rihvk palus edasi anda ka vabandused reisijate ees, kes vaatamata ebamugavustele olid väga mõistlikud kogu päästeoperatsiooni ajal. Samuti tänas Rihvk laeva meeskonda, kaldameeskonda, Saarte Liine ning piirivalvet.

Õhtuse Saaremaa–Hiiumaa reisi lõpetuseks Sõrus silduma hakanud Kõrgelaid sattus vahetult enne kaini jõudmist triivi ning jäi madalikule kinni. Laev suudeti siiski kahe otsaga ahtrist kai külge kinnitada ja ohtu ei olnud. Laevale tõttas appi ka piirivalvelaev Valve, kes oleks kohale jõudnud kell 2 öösel.

Laeval oli 24 reisijat, 9 meeskonnaliiget ja 9 sõidukit. Saaremaa Laevakompanii oli valmis reisijaid evakueerima, kui olukord oleks kestnud kauem. Seda vaja ei läinud ning merehädas olnud reisijad kogunesid parvlaeva kohvikusse, kus neile pakuti söögipoolist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles