Ajalooliste majade taaspüstitamine Kadriorgu sõltub president Rüütlist

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: tallinn.ee/postimees.ee

Presidendi kantselei ootab lõplikku vastust president Arnold Rüütlilt, kas too soovib Kadriorus asuvat krunti, kuhu algselt pidid kerkima mullu taaspüstitamiseks palkhaaval lahti võetud kaks ajaloolist maja.

«Presidendi kantselei ootab president Rüütli otsust. Loodame selle lähiajal saada,» vastas kantselei avalike suhete osakonna juhataja Kristel Peterson Postimees.ee küsimusele, kas Rüütli krundisoov on põhjuseks, miks ajalooliste majade saatus lahtine on.

Seenior Majade OÜ ning soomlasest arhitektuurisõbra Mika Orava eestvedamisel algasid läbirääkimised presidendi kantseleiga kahe ajaloolise puumaja teisaldamiseks Tallinna kesklinnast Pärnu maantee äärest Kadriorgu juba mullu kevadel ning suvel võtsid töömehed 1881. aastal jõukate linnakodanike majadeks ehitatud hooned lahti.

Vabatahtlikku ühendust Eesti Muinsuskaitse Ümarlaud juhtiva Orava ettevõtmist majad teisaldada on pidevalt toetanud ka Tallinna linn ning mehe sõnul edenesid läbirääkimised presidendi kantseleiga alguses jõudsalt kuni mullu sügisel jäid need arusaamatutel asjaoludel täielikult seisma.

Orava hinnangul on tõenäoline, et läbirääkimised majade taaspüstitamiseks krundile Kadri tee 3/5 katkesid just seetõttu, et päevakorda tuli Rüütli soov maatükk endale saada. Ta lausus, et praegu laos olevad ajalooliste majade palgid ei seisa enam kaua ning krundi saatuse peaks kiiresti ära otsustama.

«Meie häda on see, et niikaua kuni pole ka lõplikult ära öeldud, ei saa me riigilt küsida ka mingit muud krunti,» märkis Orava. Algse plaani kohaselt pidid aadressil Pärnu maantee 31 asunud majad Kadriorus püsti olema juba sel aastal.

Ka Tallinna linn on mitmel korral küsinud presidendi kantseleilt seisukohta krundi saatuse kohta, kuid pole seniajani selgitust saanud.

Rüütli nõunik Silja Hiietamm ütles, et ta ei tea, kas president soovib Kadri tee 3/5 krunti endale saada. Ta lisas, et Rüütel ei viibi praegu Eestis.

2425 ruutmeetri suurune Kadri tee 3/5 krunt asub Kadrioru pargi selle osa ääres, kus Narva maantee pöörab pärast Russalka ristmikku Lasnamäe poole. Krundist vaid poolesaja meetri kaugusel asuvad Kadrioru pargi kaks tiiki.

Krunt on praegu tühi, sest seal varem olnud ohtlikus seisus majad lasi presidendi kantselei mõned aastad tagasi maha lammutada.

President Rüütli teine nõunik Arno Almann ütles Postimees.ee-le, et Rüütel ei kavatse Kadri tee krunti endale taotleda. «Selle küsimuse juurde ei ole enam plaanis tagasi tulla,» lisas ta.

Varem on Almann Postimees.ee-le öelnud, et president on valmis krundi riigilt ära ostma ja ehitama sinna oma kuludega elumaja.

ARHIIV! Arnold Rüütel küsib presidendi kantseleilt kinnistut Kadriorus

Kaks südalinna vana puumaja võivad leida uue koha Kadriorus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles