Riigikontroll: riiklike andmekogude täitmise kulusid ei tohiks omavalitustele panna

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Karis.
Alar Karis. Foto: Margus Ansu

Riigikontroll leiab auditis, et riik ja omavalitsused peavad selgusele jõudma, kelle ülesanne on katta kulud, mis tekivad riiklikesse andmekogudesse andmete saatmisel.

Riigikontroll leidis, et omavalitsused täidavad praegu mitme andmekogu puhul riiklikku ülesannet. Selle katteks peab raha tulema riigieelarvest, kuid praegu see suures osas nii ei ole.

Riigikontrolli arvates on andmete esitamine peamiselt riiklik ülesanne, andmekogupidajate arvates mitte. Andmeid esitatakse kohustuslikus korras ja riigi ettekirjutatud reeglite järgi, nii et omavalitsustel ei ole võimalust valida, kuidas ülesanne täita.

Andmekogupidajad väidavad vastu, et andmete kogumisest saavad kasu ka omavalitsused või et andmete esitamine andmekogusse on omavalitsuste muude tegemistega nii tihedalt seotud, et seda ei saa võtta eraldi riikliku ülesandena.

Toimunud vaidlus võib tunduda pelgalt juriidilise vägikaikaveona, kui andmete esitamine ei põhjustaks omavalitsustele arvestatavaid kulusid. Omavalitsuste kulud andmete esitamisel ainuüksi auditeeritud seitsmele olulisele andmekogule on nende hinnangul suurusjärgus miljon eurot aastas.

Vaadates omavalitsuste rahakotti, siis sellises suurusjärgus ei ole omavalitsuste kulusid senimaani korvatud.

Riigikontroll soovitab ministritel, kelle valitsemisalas auditeeritud andmekogusid peetakse, leppida omavalitsustega kokku andmete esitamisega seotud ülesande rahastamise põhimõtetes.

Omavalitsuste riiklike ülesannete kulude täpne hüvitamine võiks Riigikontrolli arvates olla igal aastal aruteluks riigieelarve läbirääkimistel omavalitsuste ja Vabariigi Valitsuse vahel. Sellega seoses soovitab Riigikontroll rahandusministril täiendada riigieelarve baasseadust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles