TJA: Riia Maxima ehitaja pole Eestis hooneid rajanud

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maxima sissevarisenud katus.
Maxima sissevarisenud katus. Foto: SCANPIX

Tehnilise järelevalve ameti (TJA) andmeil pole Riias sisse varisenud Maxima ehitaja RE & RE Eestisse hooneid rajanud.

«Meie andmetel ei ole ta Eestis tegutsenud, aga ei ole välistatud, et ta on teinud kuskil alltöövõttu või ajutiselt tegutsenud,» ütles TJA peadirektori asetäitja Kaur Kajak.

Õnnetuse võimalikest põhjustest rääkides rõhutas ta, et TJA pole veel Läti kolleegidega ühenduses olnud ja seega pärineb ameti info esialgu vaid meediast, mistõttu oletused õnnetuse põhjuste kohta on esialgsed.

«Meie õnnetuste uurimise kogemus ütleb, et kui sellised fataalsed tagajärjed juhtuvad, on seal taga mitme riskiteguri kokkulangemine – projekteerimisviga, ehitaja on millegi vastu eksinud ja ka omanik on olnud hooletu,» rääkis Kajak.

Ühe võimaliku variandina pakkus ta välja, et 2011. aastal eriprojekti põhjal valminud hoone katus varises sisse, kuna selle peal olev pinnas kogus endasse liiga palju niiskust. «Kuna seal oli katuslagi ja meie andmetel oli selle peal murukatus, võib oletada, et muru kogus niiskust ja kuna viimased päevad on olnud väga vihmased, võis vee äravool pinnasest olla ebapiisav, võib-olla oli seal midagi umbes. Igal juhul polnud tugevus piisav, mistõttu see ka kokku kukkus,» rääkis Kajak.

Samuti käisid hoone ühes osas veel ehitustööd. «Praegu tundus, et kuna ehitusmaterjali oli ladestatud katusele üsna palju, mis annab ka oma raskusteguri, polnud see päris valmis objekt, mingid ehitustööd käisid,» kirjeldas ta.

«Kui me vaatame õnnetuse iseloomustust, siis meile tundub, et siin võis olla tegu projekteerimisveaga, et ei oldud piisavalt varutegureid arvestatud, või siis oli tekkinud ülekoormus, katus oli koormatud rohkem kui selle kandevõime oli,» rääkis Kajak.

Ta kutsus Eesti kaubanduskeskuste omanikke kandekonstruktsioone üle kontrollima, kuid ütles, et TJA kohe praegu kontrolle korraldama ei hakka.

«Praegu on kõige olulisem see, et teeksime oma Läti kolleegidega koostööd, et saada põhjused teada. Ei ole välistatud, et me võtame mõne kaubanduskeskuse ja teeme katuslaele ekspertiisi. Aga see, missugune objekt see on, on praegu veel vara öelda. Kaalume seda tõsiselt ja tõenäoliselt seda ka teeme,» kinnitas Kajak.

Eile varises Riias sisse Maxima toidupoe katus, surma sai vähemalt 43 ja vigastada 28 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles