IMF: euroliidu päästepakett on suur samm edasi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dominique Strauss-Kahn.
Dominique Strauss-Kahn. Foto: Reuters/ScanPix

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juhi Dominique Strauss-Kahni hinnangul on otsus asutada võlakriisiga võitlemiseks Euroopa Liidu 500-miljardiline stabiliseerimisfond suur samm edasi.

«Ma arvan, et me peame veel pisut ootama, kuid ma leian, et kõik see on pigem julgustav,» lausus Strauss-Kahn pärast seda, kui ELi rahandusministrid jõudsid eile öösel Brüsselis kokkuleppele ühtse finantsstabiilsuse mehhanismi loomises, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Ma näen, et see, mida eurooplased eile tegid, on tõesti väga suur samm edasi,» lisas Strauss-Kahn, kelle sõnul on nii euroliit kui ka Euroopa Keskpank võtnud kasutusele mitmeid meetmeid, et peatada Kreeka kriisi levik euroala teistesse suure võlakoormaga riikidesse, eelkõige Hispaaniasse, Portugali ja Itaaliasse.

Ministrite heakskiidu pälvinud mehhanism koosneb kahest osast kogumahuga kuni 500 miljardit eurot. Sellest kokku kuni 440 miljardit eurot moodustab instrument, kust saavad laenata euroala riigid. Lisaks on kuni 60 miljardit eurot võimalik laenu taotleda euroalast väljaspool asuvatel riikidel.

IMF on lubanud samuti abipaketile oma õla alla panna, lubades omalt poolt kuni 250 miljardit eurot. Kui Strauss-Kahnilt päriti, kas tema hinnangul on 750-miljardiline stabiliseerimisfond piisav, vastas IMFi juht jaatavalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles