Kauplusevaring Riias: õhus on mitu versiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnnetuses hukkus ka kolm päästetöötajat, viga sai vähemalt seitse päästjat.
Õnnetuses hukkus ka kolm päästetöötajat, viga sai vähemalt seitse päästjat. Foto: AP/Scanpix

Me ei saa aru, kuidas selline asi võis juhtuda. Kõik oli korras. Me oleme korduvalt kontrollinud kõiki ehitusprojekti puudutavaid dokumente, kõik on tehtud seadusega kooskõlas ja ehitustööd tehti täpselt projekti järgi, sõnasid eile Riias ajakirjanikele Maxima esindajad, toidupoe ehitanud firma RE & RE esindajad, ehitusjärelevalveametnikud ja arhitektid.

Keegi neist ei tahtnud enne põhjalikumat uurimist endale tragöödia eest vastutust võtta. Ainus, mida nad kindlasti eitasid, oli kahtlus, nagu oleks katastroofi võinud põhjustada poe laiale muruga kaetud katusele talveaia rajamine. Kavatsus oli luua sinna puhkeala ja lastele mänguplats.

4000 ruutmeetrit katust

Viimaste päevade jooksul oli katusele kantud märkimisväärne arv mullakotte, kuna aga ilm oli vihmane, muutus muld sisseimatud vee tõttu raskemaks. Praegugi on katuse püsima jäänud osa peal veel näha mulda täis kotte. Lisaks olid katusele ehitatud sillutatud rajad, otse vastupidi projekti eelnevalt avaldatud eskiisile. Seal on katus lihtsalt roheline, kuid jalgradu pole.

«Selge see, et varem või hiljem pidi see katus sisse langema,» sõnas tragöödiaööl Läti Televisioonile üks pealtnägija, kes elas poele väga lähedal ja kelle naine oli Maximas õnnetuse ajal tööl olnud. Naine pääses, kuna oli poest vaid mõni minut enne katuse sisselangemist välja läinud.

Ehitusfirma esindaja teatas eile, et kõnnitee oli tegelikult projektis sees. Kui ka mulla ja sillutise kaal oleks planeeritud kaalu ületanud, on ikkagi ebatõenäoline, et just see tragöödia põhjustas, kuna lubatav kandevõime oli väga suur – ruutmeetri kohta poolteist tonni.

Katus oli 4000 ruutmeetri suurune, järelikult pidi see suutma taluda ligi 6000 tonni suurust raskust.

«Muidugi ei saa enne uurimise lõppu ühtegi versiooni välistada ja teoreetiliselt on võimalik, et kui mitu kõnniteeplaati – üks neist kaalub ligi kaks tonni – pannakse ühte kohta, võib see probleeme tekitada,» sõnas Läti Raadiole Läti ehitusinspektsiooni ja -järelevalve liidu juht Raitis Gultnieks.

«Iga hoone algab maast. Õnnetust ei põhjusta mitte vaid katus või väga ühte kohta paigutatud koorem, vaid ka projektist tulenevad vead või valed ehitusmaterjalid,» rõhutas ta siiski.

Tulekahju kahe aasta eest

Kuigi hoone on uus, on seda juba üle kahe aasta kasutatud. Suure tõenäosusega võib sissevarisemise põhjuse leida projekti teisest faasist.

Maxima poe hoone ehitamine oli vaid projekti esimene faas, teises faasis on Maxima hoone külge ehitatud teist hoonet – mitmekorruselist elumaja. Tegemist on praeguse hoone külge ehitatud lisaraskusega.

Teise versiooni kohaselt võis ehitusdefekte põhjustada kahe aasta eest, mil hoone oli alles ehitusjärgus, katusel puhkenud tulekahju. Ehitusfirma esindajad teatasid eile, et tulekahju puudutav info on tõene, kuid see toimus katuse teises osas, mitte selles, mis üleeile sisse langes.

Ehitusinseneride liidu juht Mārtiņš Straume sõnas, et hoolimata hoone sisselangemise täpsetest põhjustest on selge, et ehitusprojektide järelevalve kvaliteet on pärast 2009. aastal toimunud Läti riikliku ehitusinspektsiooni sulgemist kõvasti alla käinud.

«Praegu lubatakse peaaegu igaüht hoone ehitamist inspekteerima, pole tarvis eriharidust ega kogemusi,» sõnas ta.

Eile kella 21ks oli ohvrite arv tõusnud 50ni. Tuletõrjujad jätkasid oma tööd ja otsisid rusude vahelt võimalikke ellujäänuid. Riia linnapea Nils Ušakovsi teatel oli hoones veel umbes 30 inimest, kes tõenäoliselt elus enam polnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles