Kaitseminister kutsub üles Vabadussõja sangarite auks küünlaid süütama

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kaitseminister Urmas Reinsalu kutsub üles süütama küünlad 28. novembril, Vabadussõja alguspäeval, sõjas langenud kangelaste kalmudel ja mälestusmärkide juures mälestamaks Eesti eest võidelnuid.

Järgmisel neljapäeval, 28. novembril möödub 95 aastat Vabadussõja algusest. 28. novembril 1918 algas Narva all Eesti Vabadussõda, kui Punaarmee 6. kütidiviisi 7000 meest tungisid üle Narva jõe ning neile astusid vastu Eesti rahvaväe võitlejad.

Seetõttu kutsub kaitseminister Urmas Reinsalu neljapäeval, kui möödub 95 aastat Vabadussõja algusest, üles meenutama kõiki meie vabaduse eest võidelnud Vabadussõja sangareid.

«Maailmas on üldlevinud tava, et meenutatakse sõdade lõppu ja mälestatakse langenud sõdureid ning sõdades oma elu jätnuid. Maailmas ei ole palju rahvaid, kes tähistaks mõne sõja algust. Meie oleme olnud üks selline rahvas, sest Vabadussõda on meie rahvale ülitähtis,» märkis Reinsalu.

Reinsalu sõnul ei tulnud vabadus meile võõra väega. «Meie riik on sündinud raua ja verega. Me vanaisad ja vanavanaisad täitsid meie rahva ammuse unistuse iseolemisest ja oma riigist Vabadussõjas. Nemad tõid Vabadussõja tulest välja vabaduse.»

Reinsalu sõnul meenutame me sõja algust mälestades seda sirgjoonelist julgust ja kindlameelsust, mis andis Eesti riigi loojatele raudse jõu ülekaalukatele vaenlastele relvaga käes vastu astuda.

«Meie lugupidamine tähendab kindlat tahet olla Vabadussõja sõdurite väärilised, hoida meie Eestit ja kaitsta meie vabadust,» lisas minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles