Putin nimetas Iraani tuumalepet läbimurdeks

BNS
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin.
Vene president Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Vene president Vladimir Putin nimetas täna Iraani ja suurriikide lepet Teherani tuumaprogrammi üle läbimurdeks, kuid hoiatas, et tegemist on vaid esimese sammuga pikas protsessis.

«Läbimurdesamm on tehtud, kuid vaid esimene väga pikal ja raskel teel,» ütles Putin oma esimestes kommentaarides Genfi maratonkõnelustel saavutatud leppe kohta.

«Läbirääkimiste tulemusena .... õnnestus meil jõuda lähemale maailma poliitika ühe raskeima sõlme lahtiharutamisele,» vahendas Kremli avaldus Putini sõnu.

Iraan ja kuus suurriiki leppisid viis päeva kestnud läbirääkimistel kokku, et Teheran ei rikasta lähema poole aasta jooksul uraani üle viie protsendi taseme ning ühtlasi demonteerib seadmed, mis seda võimaldaksid.

USA president Barack Obama kinnitas, et Iraanile ei kehtestata lähima poole aasta jooksul uusi sanktsioone, kui leppest kinni peetakse. Presidendi hinnangul on lepe piisavaks tagatiseks, et Iraan loobub tuumarelva väljatöötamisest.

Iisrael nimetas tuumalepet «ajalooliseks veaks», väites, et see on tugevasti Teherani kasuks kaldu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles