Hollandist Eestisse hašišit vedanud mehed mõisteti vangi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harju maakohus.
Harju maakohus. Foto: Peeter Langovits

Harju maakohus tunnistas täna 39-aastase Kalev Kurise, 40-aastase Aleksandr Kaldma, 52-aastase Kazimieras Šmidtase, 30-aastase Priit Kivistiku ja 40-aastase Giedrius Burokase süüdi narkootikumide salakaubaveos, Kalev Kurise ka tulirelva ebaseaduslikus käitlemises ning mõistis neile karistused.

Samas kriminaalasjas kohtu ees olnud 39-aastase Olev Kurise mõistis kohus täna õigeks, vahendas maakohtu pressiesindaja.

Kalev Kurisele mõisteti liitkaristuseks 10 aastat vangistust, mille algust loetakse tema kinnipidamisest 5. juunil 2009.

Kaldmale täna karistuseks mõistetud 5 aastat vangistust loetakse kaetuks talle 3. juulil 2008 mõistetud 10-aastase vangistusega ja tema karistuse kandmise aeg algas tema kinnipidamisest 7. märtsil 2007.

Šmidtase karistuseks mõistis kohus 5 aastat vangistust, algusega 10. jaanuar 2008.

Kivistikule mõistis kohus lõplikuks karistuseks 6 aastat ja 7 päeva, mida ta kannab alates tema kinnipidamisest 7. märtsil 2007.

Burokasele mõistis kohus karistuseks 4 aastat ja 6 kuud, algusega tema kinnipidamisest 24. aprillil 2009.

Süüdimõistetutelt mõisteti välja ka sundraha ja menetluskulud. Õigeksmõistetu õigusabikulud ja ekspertiisi maksumuse tasub riik.

Riigiprokuratuuri esitatud süüdistuse kohaselt pakkus Kalev Kuris 2006. aasta augusti alguses Kaldmale võimalust korraldada 130 kuni 150 kg hašiši transport Hollandist Eestisse. Kaldma nõustus ja tegi omakorda Kivistikule ettepaneku hašiš Hollandis Kurise kontaktisikult vastu võtta, vaakumpakendada ja Hollandist Eestisse toimetavale autojuhile üle anda.

Leidmaks autojuhti, võttis Kaldma ühendust Leedus transpordifirmat omava Šmidtasega leppides kokku, et viimane otsib oma firmas töötava autojuhi, kes on nõus Hollandist kotid narkootikumidega vastu võtma, need veoauto haagises olevasse peidikusse ära peitma ning narkootikumid Hollandist Eestisse toimetama ning ametliku, nõutavate saatedokumentidega kaubakoorma leidma, mille varjus hašišit transportida.

Burokas nõustus Šmidtase ettepanekul narkootikumid Hollandis vastu võtma, need veoki haagises olevasse peidikusse ära peitma ning Hollandist Eestisse toimetama. Kivistik lendas Tallinnast Amsterdami 16.08.2006 hommikul, hankis sealt 66 kg hašišit, pakendas selle ja andis üle Burokasele.

Burokas peitis hašišipakid tema kasutuses olnud veoki ja haagise peidikusse, sõitis Luksemburgi, kus laaditi ametlik koorem Eestisse viimiseks. Luksemburgist sõitis Burokas läbi Saksamaa, Poola, Leedu ja Läti 24. augustiks 2006 Eestisse, kus  Kaldma narkootilise aine temalt vastu võttis ja Kalev Kurise kätte toimetas.

Kohtuotsuse peale on õigus esitada apellatsioon Tallinna ringkonnakohtule, teatades 7 päeva jooksul alates kohtuotsuse kuulutamise päevast kirjalikult apellatsiooniõiguse kasutamise soovist Harju maakohtu Liivalaia kohtumajale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles