Rootslanna leidis 2000 aasta vanuse sõrmuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootslanna leidis 2000 aasta vanuse sõrmuse
Rootslanna leidis 2000 aasta vanuse sõrmuse Foto: SCANPIX

Rootsis Gudhemis elav naine leidis juhuslikult 2000 aastat vana sõrmuse.

51-aastase Camila Lundini sõnul käib ta üle kodukohas oleva põllu nädalas mitu korda, edastab The Local.

«Arvasin esmalt, et mulle jäi silma väike metallrõngas, mis pannakse kanadele jala ümber. Siis aga mõtlesin, et see on kummaline, et kanarõngas põllul on,» meenutas naine.

Lundis viis leitud sõrmuse koju ja näitas seda oma abikaasale, kes ei pidanud seda väärtuslikuks. Lundin tegi leiust pildi ja saatis selle oma vennale, kes kohe sai aru, et tegemist on vana ja väärtusliku esemega.

«Kui ta ütles mulle, et tegemist on iidse kuldsõrmusega, tundsin nagu oleks mulle teispoolsusest kingitus antud. Tegemist on suurpärase sõrmusega. Ma ei tahtnud sellest loobuda,» sõnas naine.

Lundin oleks tahtnud aarde endale jätta, kuid andis selle vastumeelselt Rootsi muuseumiametile uurimiseks. Rootsi seaduse kohaselt saab üle 100 aasta vanused leiud endale jätta. Kuid kui leid on kullast, hõbedast või pronksist, peab leidja selle riigiesindajatele uurida andma ning nõudmisel müüma.

Muuseumiamet arvas, et see sõrmus on valmistatud rohkem kui 2000 aastat tagasi.

Lundin leidis selle sõrmuse juba 2011. aastal, kuid bürokraatia ja dokumentatsiooni tõttu jõuti nii põllu kui sõrmuse uurimiseni alles nüüd.

Riik pakkus naisele iidse sõrmuse eest 11 000 Rootsi krooni (1235 eurot).

«Olin pärast leidmist kindel, et see sõrmus on väärtuslik, kuid ma ei teadnud kui väärtuslik. Ma ei tea, mida saadud rahaga peale hakata, kuid teen kindlasti midagi erilist. Võimalik, et reisin kuhugi,» nentis rootslanna.

Raua ajastul jõudis Rooma impeeriumi mõju Põhja-Euroopas germaani hõimudeni. Sellel ajal sattusid mitmed mündid, vööpandlad ja teised metallesemed ka Skandinaaviasse.

Gudhem asub Göteborgi ja Linköpingi vahel.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles