Leht: Saksa välisministriks on saamas Steinmeier

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SPD parlamendifraktsiooni juht Frank-Walter Steinmeier.
SPD parlamendifraktsiooni juht Frank-Walter Steinmeier. Foto: SCANPIX

Saksa suurerakonnad on jõudnud koalitsioonikõnelustel üksmeelele, et uueks välisministriks saab sotsiaaldemokraatide (SPD) parlamendifraktsiooni esimees Frank-Walter Steinmeier, vahendas ajalehe Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) veebiväljaanne.

Steinmeier tahab väljaannete Rheinische Post ja Der Spiegel sõnul teha Saksa välispoliitikat «tajutavamaks ja enesekindlamaks», edastas FAZ. Peale selle tahab ta osa pädevusi arenguministeeriumist välisministeeriumi alla tuua.

Steinmeier oli välisminister ka kantsler Angela Merkeli esimeses valitsuses aastail 2005-2009. Steinmeier juhtis Merkeli eelkäija Gerhard Schröderi ajal aastail 1999-2005 valitsusjuhi bürood.

Erakondade juhid kohtusid pühapäeval Berliinis, et viimast kõnelustevooru ette valmistada. Vaidlusi põhjustavad veel alampalk, emapension, topeltkodakondsus ja võimalik kiirteemaks.

Merkeli kristlikel demokraatidel (CDU) ja nende Baieri sõsarparteil (CSU) jäi 22. septembri parlamendivalimistel absoluutsest enamusest viis kohta puudu ning mitmendat nädalat on käimas võimukõnelused seni opositsioonis olnud sotsiaaldemokraatidega.

Merkel juhtis nõndanimetatud suurt koalitsiooni juba aastatel 2005-2009, seejärel oli aga neli aastat liidus liberaalsete vabade demokraatidega (FDP), kes septembris ei pääsenud läbi aegade esimest korda Bundestagi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles