Lõuna-Korea sõjalaeva võis uputada torpeedo

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea sõjalaeva Cheonan vööripoole ülestõstmine Kollasest merest Baengnyeongdo saare lähedal.
Lõuna-Korea sõjalaeva Cheonan vööripoole ülestõstmine Kollasest merest Baengnyeongdo saare lähedal. Foto: AP / Scanpix

Lõuna-Korea kaitseministri kinnitusel leidsid uurijad märke sellest, et ülemöödunud kuul seniteadmata põhjustel uppunud sõjalaeva võis uputada torpeedo.

Kaitseminister Kim Tae-youngi sõnul leidsid uurijad küll jälgi tsüklotrimetüleentrinitramiinist (RDX), mida kasutatakse torpeedodes, kui tema sõnul on veel vara öelda, mis laeva uputas, vahendas BBC News.

«Torpeedo(rünnaku) võimalus on tõusnud, kuid veel on vara midagi öelda,» kommenteeris Kim, kes kutsus kaasmaalasi üles kannatlikkusele.

1200-tonnine korvett Cheonan uppus müstilise plahvatuse tagajärjel 26. märtsi õhtul Põhja-Korea piiri lähistel Kollasel merel ning 104 meeskonnaliikmest õnnestus päästa vaid 58.

Laeva uputanud plahvatuse põhjus on seni jäänud saladuseks. Ka varem on Soul plahvatuse tagajärjel pooleks murdunud sõjalaeva uppumise kõige tõenäolisemaks põhjuseks pidanud torpeedorünnakut, kuid pole põhjanaabreid intsidendis süüdistanud.

Sõjalaeva vrakk on merepõhjast üles tõstetud ja esialgne uurimine näitas, et tõenäoliselt sai laev tugeva löögi laeva all toimunud mittekontaktsest plahvatusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles