Kiiruskaamerate abil saadeti esimesel päeval autojuhtidele üle 70 trahviteate

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiiruskaamera Tallinna-Tartu maanteel Mäekülas
Kiiruskaamera Tallinna-Tartu maanteel Mäekülas Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Vähem kui kolme kuuga saatis politsei Tallinna-Tartu maanteel kiirust ületanud ning kiiruskaamera vaatevälja jäänud juhtidele üle 28 000 hoiatuse. Esimene trahvipäev tõi üle 70 rikkumise.

Politsei on kiiruskaameraga fikseeritud kiiruseületamistest rikkujatele teada andnud alates 15. veebruarist. Sellest ajast on väljastatud kokku 28 827 hoiatusteatist. Kirja eesmärk oli juhte hoiatada ning teavitada.

Alates tänasest määratakse kiiruseületamise puhul hoiatustrahv mootorsõiduki registrijärgsele omanikule või vastutavale kasutajale, kui viimane on registrisse kantud. Hoiatustrahvi suurus on 50 krooni iga lubatud sõidukiirust ületava kilomeetri kohta.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Mihkel Loide sõnul oli kella viieks täna õhtul kiiruskaamera fikseeritud rikkumiste alusel alustatud 73 trahvimenetlust. Esimene trahviga karistatav kiiruseületamine fikseeriti tema sõnul vahetult pärast südaööd.

«Tänase päeva jooksul fikseeritud kiiruseületamiste üldpilt on sarnane eelmiste päevade omaga - valdavalt on tegemist väikeste kiiruseületamistega,» selgitas politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Mihkel Loide ning lisas, et enamasti ületati kiirust 3-4 km/h.

«Seega jääb suurem osa trahvisummasid ka 150-250 krooni piiresse,» lisas Loide.

Alas, kus kiirusepiiranguks on 90 kilomeetrit tunnis, on kaamerad seadistatud fikseerima kiiruspiirangu rikkumisi alates 97 kilomeetrist tunnis.

Sellest kiirusest lahutatakse maha kaamerate mõõtemääramatus 4 kilomeetrit tunnis, mistõttu määrataksegi esimene hoiatustrahv sõidukiiruse ületamise eest siis, kui kiirust on lubatust kolm kilomeetrit tunnis rohkem.

Politsei esindaja sõnul on täna nii väheste rikkumiste põhjal vara järeldusi teha, millised kaamerad kõige rohkem pilti on teinud. «Et arvud ka midagi ütleksid, oleks vaja pikemat perioodi analüüsiks,» selgitas Loide.

Hoiatustrahvi tasumiseks vajalikud andmed ja tingimused on kirjas trahviteatel. Hoiatustrahvi tasumiseks või selle vaidlustamiseks on aega 30 päeva. Hoiatustrahvi tasumata jätmisel suunatakse fikseeritud rikkumine täitemenetlusse.

Trahviteatele koopiat fotost ei lisata. Mootorsõiduki eest vastutava isiku taotlusel saadetakse talle koopia fotost, mille abil tegu tuvastati. Taotluse esitamine foto saatmiseks ei peata trahviteate tasumiseks antud 30-päevast tähtaega. Foto saadetakse vastutava kasutaja poolt näidatud elektron- või tavaposti aadressile.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi liikluskomisjon kiitis aprilli lõpus heaks järgmiste kiiruskaamerate paigaldamise. Võimalike asukohtadena nähakse Tallinn-Narva maanteel Jõhvi-Narva ning Tallinn-Pärnu maanteel Pärnu-Are lõiku.

Kiiruskaamerad Tallinna-Tartu maanteel:

Tallinna-Tartu maantee äärde paigaldati möödunud aastal kokku 16 kiiruskaamerat, mis olid töövalmis sügiseks. Esialgselt plaanis siseministeerium kihutajaid kaamerate abil trahvima hakata juba detsembris, kuid testimise käigus ilmnesid andmete edastamisega seotud vead.

Järgnevaks eesmärgiks seati selle aasta jaanuar, kuid süsteemi käivitamine seisis seadusloome ning infosüsteemi takistamise taga. Alates 15. veebruarist on saadetud rikkujatele hoiatusteateid. Alates 10. maist alustati ka trahvimenetlustega.

allikas: Postimees, PPA

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles