Prantsusmaa burkakeeld jõuab Euroopa inimõiguskohtu ette

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kogu nägu katvate riietusemete kandmine keelati Prantsusmaal 2010. aastal.
Kogu nägu katvate riietusemete kandmine keelati Prantsusmaal 2010. aastal. Foto: SCANPIX

Euroopa inimõiguskohtu ette jõuab kolmapäeval 23-aastase Prantsuse naise kaebus, et Prantsusmaa kehtestatud loorikeeld rikub tema õigusi.


2010. aastal Prantsusmaal vastu võetud seadus keelab kogu nägu katvate riietusesemete nagu burka ja niqabi kandmise avalikes kohtades ning reegli vastu eksijaid ootab kuni 150-eurone rahatrahv. Prantsuse valitsuse sõnul on keeld vajalik nii riigi ilmalike tavade kaitsmiseks kui turvalisuskaalutlustel.

Keeld tekitab aga pingeid Prantsusmaa moslemikogukondade seas. Prantsusmaal elab hinnanguliselt neli mlijonit moslemit, mis on Lääne-Euroopa kõrgeim vastav näitaja.

Pinged on mitmetel juhtudel kasvanud vägivaldseteks kokkupõrgeteks. Sel suvel puhkesid näiteks Pariisi äärelinnas Trappes'is rahutused pärast seda, kui üks mees arreteeriti väidetavalt selle eest, et ründas politseinikku, kes peatas näo katmise tõttu ta naise.

Euroopa inimõiguskohtu poole pöördunud naist teatakse ainult tema initsiaalide SAS järgi. Kaebuses kirjutas naine, et pühendunud moslemina kannab ta oma usule ja isiklikele veendumustele kohaselt burkat ja niqabi. Prantsusmaa seadused rikuvad naise sõnul tema usuvabadust, väljendusvabadust ja kogunemisvabadust ning on diskrimineerivad. Samas kinnitas ta ka, et ükski pereliige teda end katma ei sunni.

Sammuti kinnitas naine, et on nõus oma näokatte vajadusel turvalisuskaalutlustel eemaldama, ent tahab siiski õigust seda soovi korral kanda. Eesmärgiks ei ole teiste inimeste häirimine, vaid iseendaga rahus elamine, sõnas ta avalduses.

Naine ei ilmu ise kohtusse, teda esindab Birminghamis tegutsev Suurbritannia advokaadibüroo, mis on spetsialiseerunud inimõigustele ja immigratsioonile. Naise advokaat Sanjeev Sharma rääkis uudisteagentuurile AFP, et kõigepealt soovitakse kohtus saada tunnistust sellele, et Prantsusmaa seadus on diskrimineeriv.

Prantsusmaa advokaadid leiavad, et kohus peaks kaebuse tagasi lükkama, viidates asjaolule, et kaks taolist juhtumit on juba sedasi lõppenud. Sealjuures kasutati sama advokaadibürood ning sarnaseid argumente.

Prantsusmaa kinnitab, et näokatmiskeelu eesmärk on muuhulgas avaliku turvalisuse tagamine ning, et kogu nägu katvad loorid diskrimineerivad naisi.

Loorikeelu kehtestas Prantsusmaa eelmise presidendi Nicolas Sarkozy paremtsentristlik valitsus ning praegune Francois Hollande sotsialistide valitsus toetab seda täielikult.

Pärast Trappes'i rahutusi teatas siseminister Manuel Valls, et seaduse eesmärk on keelata praktikad, millel pole midagi ühist Prantsusmaa traditsioonide ja väärtustega.

Belgia ning mõned Šveitsi osad on käinud Prantsusmaa jälgedes ning kehtestanud samuti kogu nägu katvad riietusesemed. Sarnast keeldu kaaluvad ka Itaalia ja Holland.

Pärast kohtuotsust, mis nõudis mosleminaistelt kohtus tunnistusi andes näokatte eemaldamist, nõudsid sarnase seaduse kehtestamist ka mitmed Suurbritannia poliitikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles