Süüria opositsioon: Assad ei tohi osaleda riigi tuleviku kujundamises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaba Süüria armee kalmistuks muudetud aed.
Vaba Süüria armee kalmistuks muudetud aed. Foto: SCANPIX

Süüria peamine opositsioonijõud Rahvuskoalitsioon kinnitas täna, et praegusel presidendil Bashar al-Assadil ei tohi olla mingit rolli riigi poliitilise tuleviku otsustamisel.

Koalitsioon kinnitas avalduses, et Assad ega ükski teine Süüria rahva tapmise eest vastutav kriminaal ei tohi osaleda üleminekuperioodil tehtavates otsustes ega Süüria poliitilises tulevikus.
Eile teatas ÜRO peasekretär Ban ki-Moon, et rahukõnelused, mis kannavad nime Genf II, leiavad lõpuks aset 22. jaanuaril.

Koalitsioni sõnul on kõneluste kuupäeva paika panemine äärmiselt positiivne, ent samas meenutati, et kõnelusteks valmistudes tuleb siiski tagada ka humanitaarabi jõudmine kõigi Süüria elanikeni ning kõikide vangide vabastamine.

Ühtlasi nõuti ka viivitamatut veresauna lõpetamist ning 2012. aasta juunis toimunud esimestel Genfis toimunud kõnelustel kokku lepitu rakendamist. Toona visandati üleminekuvalitsuse loomine, ent ei nõutud samas Assadi tagasi astumist.

Rahukõnelused on USA ja Venemaa algatatud ning kui need toimuvad, istuvad mässulised ja valitsusväed esimest korda ühise läbirääkimislaua taha.

Süüria opositsioon on regulaarselt nõudnud garantiid, et praegust presidenti riigi tuleviku otsustamisel ei kaasataks. Valitsusväed on aga nõudnud, et kõnelustel ei tohi olla mingeid eeltingimusi ning Assad on kinnitanud, et võib kaaluda ka tuleval aastal presidendiks kandideerimist.

Süüria Rahvuskoalitsioon on nõrgenenud ning vähenenud on ka sisuline ühtsus. Mitu valitsusvägede vastu võitlevat islamistlikku jõudu on hoiatanud, et igaüht, kes režiimi esindajatega läbirääkimistesse astub, peetakse reeturiks.

Prantsuse välisminister Laurent Fabius ütles täna, et korduvalt edasi lükatud Süüria rahukonverents toimub jaanuaris Assadi ja radikaalsete opositsioonirühmituste osaluseta.

«Genf-2 konverentsi eesmärk pole arutada tugitoolis istudes Süüria olukorda, konverentsi eesmärk on saavutada kokkulepe režiimi esindajate - ilma Assadita - ja mõõduka opositsiooni vahel üleminekuvalitsuse moodustamiseks,» ütles Fabius usutluses Prantsuse raadiole.

«See on väga keeruline, kuid ainus võimalus mitte kaasata härra Assadi ja terroriste,» lisas minister viitega Süüria killustunud opositsiooni islamistlikule tiivale.

Rahvusvahelise Süüria vahendaja Lakhdar Brahimi sõnul pole konverentsi osalejate nimekiri veel valmis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles