Reiljani leer tõukab Rüütli juhikohalt

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvaliidu liider Villu Reiljan on küll erakonna avalikust juhtimisest eemal, kuid otsustavatel hetkedel on ta alati tüüri juures olnud.
Rahvaliidu liider Villu Reiljan on küll erakonna avalikust juhtimisest eemal, kuid otsustavatel hetkedel on ta alati tüüri juures olnud. Foto: Mihkel Maripuu

Tänahommikusel Rahvaliidu riigikogu fraktsiooni koosolekul hääletatakse väga tõenäoliselt tulemusega 3:2 fraktsiooni uueks juhiks Mai Treial ning senisest juhist, erakonna esimehest Karel Rüütlist saab saadikurühma asejuht.



Pärast Tarmo Männi astumist Reformierakonda ja üleminekut Reformierakonna fraktsiooni ridadesse kahanes Rahvaliidu kuueliikmeline saadikurühm viieliikmeliseks. Üsna etteaimatavalt hääletavad Villu Reiljan, Ester Tuiksoo ja Mai Treial Rüütli jätkamise vastu ning tema kandidatuuri toetab vaid Jaanus Marrandi.

Lisaks riigikogu tööle ka kohtuskäimisega hõivatud Reiljan ja Tuiksoo fraktsioonijuhi kohta ei soovi ja nii läheb see Treialile. Kolme rahvaliitlasest saadiku põhjendus on üsna lihtne: Rüütli ei saa hakkama ja on endale parteijuhina liiga suure suutäie võtnud.

Samm on üsna pretsedenditu, kuna reeglina juhib riigikogu fraktsiooni ikkagi vastava erakonna esimees, kui ta kuulub 101 saadiku hulka ega ole näiteks minister. Naljaga pooleks öeldes – ühinemisvõitlus sotsidega läheb lõhestunud Rahvaliidu juhile Rüütlile isiklikult kalliks maksma, kuna ta kaotab koos fraktsioonijuhi kohast ilmajäämisega kuus üle
12 000 krooni.

Nimelt on riigikogu lihtliikme palga aluseks nelja keskmise kuupalga, 12 259 krooni korrutis ehk praegu on see 49 036 krooni. Fraktsioonijuhtidel on see viie keskmise korrutis ehk 61 295 krooni.
Rüütlit ega Treialit ei õnnestunud Postimehel eile tabada.

Laupäeval kogunes Pärnumaal Rahvaliidu volikogu, mis otsustas toetada sotside ja Rahvaliidu ühinemist ning kinnitas Rahvaliidu erakorralise kongressi toimumise 23. mail Jõhvi kontserdimajas. Kongressi päevakorras on arutelu ning hääletamine erakonna juhatuses ja volikogus heaks kiidetud ühinemislepingu üle.

Volikogu ühinemisotsus ei olnud ülekaalukas: ühinemist toetas 30 volikogu liiget ja vastu oli 26. Iseseisva erakonnana jätkamise tuliseima toetaja, Jõgeva maakonnaühenduse varasemat ettepanekut umbusaldada erakonna juhte ning valida kongressil uus esimees ja aseesimehed pooldas 18 volikogu liiget.

Samas oli eelnimetatud punkti kongressi päevakorda esitamise vastu 27 volikogu liiget. Kui kongress kahe nädala pärast ühinemist ei toeta, võtavad praegused juhid seda aga ikkagi enese umbusaldamisena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles