Saksa valitsuskõnelused on jõudmas lõpusirgele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel (keskel paremal) ja Kristlik-sotsiaalse liidu esimees Horst Seehofer (keskel vasakul)saabuvad kõnelustele.
Saksamaa kantsler Angela Merkel (keskel paremal) ja Kristlik-sotsiaalse liidu esimees Horst Seehofer (keskel vasakul)saabuvad kõnelustele. Foto: SCANPIX

Koalitsioonikõnelused Saksa kantsleri Angela Merkeli kristlike demokraatide ja sotsiaaldemokraatide vahel on jõudmas pinevale lõpusirgele, enne kokkulepet suure koalitsiooni moodustamiseks tuleb lahendada veel rida keerulisi probleeme.


Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU), Kristlik-Sotsiaalse Liidu (CSU) ja sotsiaaldemokraatide (SPD) läbirääkijad kohtusid teisipäeval Berliinis, kõneluste täiskogu jätkab arutelu ilmselt terve öö.

«Olen valmis väga pikaks ööks, hambahari on kaasas,» ütles CSU peasekretär Alexander Dobrindt. SPD parlamendifraktsiooni juht Thomas Oppermann avaldas lootust, et kõnelustega jõutakse teisipäeval siiski ühele poole.

Septembrikuistel üldvalimistel saavutas Merkel veenva võidu, kuid konservatiividel  jäi valitsuse moodustamiseks enamusest napilt puudu ja nad olid sunnitud pöörduma suure koalitsiooni sõlmimiseks sotsiaaldemokraatide poole.

Merkel on keeldunud täitmast SPD nõudmist rikaste maksutõusuks, kuid on tunnistanud, et kokkulepe sotsiaaldemokraatide teise nõudmise osas üleriigilise alampalga kehtestamiseks on silmapiiril, kuigi kantsler kardab, et see toob kaasa töökohtade kadumise.

Vaidlused jätkuvad ka SPD kolmanda nõudmise üle leevendada topeltkodakondsuse keeldu, mis on oluline teema Saksamaa suurele Türgi kogukonnale, pensionipoliitika ja lastetoetuse üle.

Lõplikku kokkulepet pole endiselt ka ministriportfellide jagamises. Saavutatud on rida kompromisse, näiteks naistele firmade juhatuses kvoodi kehtestamise küsimuses.

Kui pooled jõuavadki kokkuleppele valitsuse poliitikas ja portfellide jagamises, on ees veel üks takistus. SPD on lubanud, et paneb koalitsiooni astumise detsembri keskel parteisisesele hääletusele, mille tulemused ei ole kaugeltki kindlad. Paljud partei allorganisatsioonid ja noorteorganisatsiooni on ägedalt vastu mõttele, et nende vasakpoolne erakond peab taas valitsema Merkeli varjus, nagu see oli ka aastatel 2005-09, millele järgnes kaks kibedat lüüasaamist valimistel.

SPD juht Sigmar Gabriel, kellest saaks koalitsiooni sõlmimisel Merkeli asekantsler, on ähvardanud tagasi astuda, kui partei lihtliikmed peaksid koalitsiooni tagasi lükkama.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles