Galerii: uued kodanikud said kätte kodakondsustunnistused

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Siseminister Ken-Marti Vaher ja riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Rait Maruste andsid värsketele Eesti kodanikele üle kodakondsustunnistused.

Kodanikupäeva raames Toompea lossi valges saalis toimunud pidulikul tseremoonial sai kodakondsustunnistuse kätte 70 inimese.

Siseministri sõnul on naturalisatsiooni korras kodanikuks saamine eriline sündmus ja verstapost inimese elus.

«Kodakondsus annab palju suurema võimaluse kaasa rääkida oma riigi saatuse ja arengu üle. Olete nüüdsest saanud täieõiguslikuks ühiskonnaliikmeks. Kodanikuõigused on eeskätt poliitilised õigused, kasutage seda õigust targalt ja igati läbimõeldult,» ütles Vaher tseremoonial viibinuile.

Kodakondsustunnistuste pidulikke üleandmisi hakati Eestis korraldama 2008. aastal, siseministeerium korraldas kodakondsustseremooniat esmakordselt.

«Tänasest olete võtnud Eesti käekäigu meie ühiseks vastutuseks, Eesti riik ei ole kuskil eemal ja kaugel, Teie ise oletegi see riik,» lausus Maruste värsketele kodanikele.

Pidulik kodakondsustunnistuste üleandmine väärtustab kodakondsust, julgustades inimeste valmidust vastu võtta kodanikuks olemise õigusi ja kohustusi ning osalemist kodanikuühiskonna elus. 2013. aasta oktoobrikuu seisuga on naturalisatsiooni korras Eesti kodakondsuse saanud 1286 isikut. Näiteks 2012. aastal oli see number 1340 ja 2011. aastal 1518.

Kolmapäeval, 27. novembril annavad peaminister Andrus Ansip ja regionaalminister Siim-Valmar Kiisler Stenbocki majas üle kodanikupäeva aumärgid. Kodanikupäeva aumärgiga tunnustatakse vastutustundlikke ja hoolivaid inimesi, kes on näidanud ennast kodanikuna parimast küljest, seda kas märkimisväärse panuse eest ühiskonda, edendades kodanikukasvatust või vabatahtliku töö eest enda kogukonnas.

Kodanikupäeva tähistatakse 26. novembril, kuna sel päeval 1918. aastal andis Maanõukogu välja määruse Eesti kodakondsuse kohta. Kodanikupäev on pühendatud Eesti kodanikule, tema õigustele ja kohustustele ning selle eesmärgiks on teadvustada kodanikustaatust ja tõsta kodanikuuhkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles