Sõdurid teevad külapoodidele käivet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe suurõppusel “Kevadtorm 2010” osalev nooremseersant Allar Haab ei vaata alkoholileti poolegi, tema ostukorv täitub maiustuste ja esmatarbekaubaga.
Kaitseväe suurõppusel “Kevadtorm 2010” osalev nooremseersant Allar Haab ei vaata alkoholileti poolegi, tema ostukorv täitub maiustuste ja esmatarbekaubaga. Foto: Nooremveebel Kärt Liekis

Kaitseväe suurima õppuse “Kevadtorm 2010” tallermaale jäävad külapoekesed on otsekui oaasid, mis kosutavad sõdurikodu kaugele selja taha jätnud kaitseväelasi maiustuste ja limonaadiga.


Kuna poodlema pääseb õppuste ajal harva, ostetakse kauplusse sattudes kokku võimalikult palju meelepärast, et metsaelu, mis tavapärastest kasarmus veedetud päevadest märksa kiiremini energiavaru hävitab, mugavamaks muuta.

Staabi- ja sidepataljoni ajateenija reamees Priit Viher veel poodi saanud ei ole, ent ostunimekiri on tal juba koostatud: “Suitsud ja süüa, näksimist midagi. Vorstikesi näiteks.” Alkoholi järele Viheri käsi ei sirutu. “Siin mitte. Ma arvan, et selle kolm nädalat saab ilma hakkama,” kinnitab ta.

Alkoholi? Absoluutselt mitte!

„Kuu või paar tagasi sain teada, et siin tuleb selline õppus,“ rääkis Kilingi-Nõmme majandusühistu Tihemetsa kaupluse juhataja Eevi Kallo töökorralduse muutusest seoses “Kevadtormiga”. „Siin pole kunagi ausalt öeldes nii palju kaupa sees olnud kui praegu.“

Külapood varus tavalisest rohkem peamiselt maiustusi ja limonaadi. „Karastusjookidele, kommidele ja krõpsudele panime rõhku,“ mainis juhataja, lisades, et käive on tänu õppusele kõvasti suurenenud.

„Õhtulehes oli kirjutatud, et alkohol ja kommid on ära ostetud. Sellist asja aga kindlasti ei ole,“ väitis juhataja.

Poemüüja Juta kinnitab samuti, et kaitseväelased ei ole nende poest alkoholi ostnud „Ei ole keegi tahtnud. See, mis sõdurite kohta ajalehes kirjutati, et alkohol läheb, ei ole tõsi.“

Ligikaudu seitse kilomeetrit Tihemetsast eemal Kilingi-Nõmmes on poemüüja kommentaar sama. „Alkoholi? Absoluutselt mitte!“ lükkas Kilingi-Nõmme majandusühistu Edu kaupluse müüja Helju ümber kuuldused kaitseväelaste õppuseaegsest alkoholilembusest.

„Täna ostsid sõdurid näiteks kaks suurt kärutäit asju. Hästi palju oli seal kiirnuudleid. Samuti õunu, banaane, kommi. Midagi ebatavalist minu käest pole ostetud. Toidukaup ikka põhiliselt,“ kirjeldas ta sõdurite tarbimiseelistusi.

Kaitseväelaste kohta jagub mõlema poe müüjatel vaid kiidusõnu.

„Väga viisakad poisid on kõik,“ kiitis Tihemetsa poe juhataja, olles kaupluses kohanud palju kaitseväelasi.

Usalda, aga kontrolli

Ent asi pole pelgalt loomupärases viisakuses. Alkoholi omamine ja tarvitamine õppuse piirkonnas on kaitse- ja reservväelastel kaitseväe juhataja käskkirjaga keelatud.

Et sellest keelust või muudest seadustest ja kaitseväe määrustikust üle ei astutaks, patrullivad õppuse alal sõjaväepolitsei üksused, mis osalejaid pisteliselt kontrollivad ja vajadusel korraldavad “Kõik puhuvad” operatsioonegi. Ükskõik millisel üksuse paiknemisalal.

„Igale sõdurile, allohvitserile ja ohvitserile tähendab see seda, et suvalisel ajal võidakse teda kontrollima tulla,“ selgitas sõjaväepolitsei operatiivteenistuse ülem kapten Kristjan Pärt.

Alkoholijoobes tabatud kaadrikaitseväelane või ajateenija võib arvestada automaatse distsiplinaararestiga. “Distsiplinaararest on garanteeritud ning see ei välista distsiplinaarkaristust, mille määrab üksuse ülem,” iseloomustas kapten Pärt karistuse karmust.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles