Prantsuse lastesõim võitis kohtus pearätti kandnud töötajat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: EPA

Pariisi apellatsioonikohus andis täna õiguse lastesõimele, kes vallandas tööl moslemi pearätti kanda soovinud naise.


Hundipoja lastesõime ja Fatima Afifi võitlus sai alguse aastal 2008. Nimelt vallandas lasteaed tol aastal viieaastaselt lapsehoolduspuhkuselt naasnud Afifi, kes teatas, et tahab nüüd kogu aeg tööl pearätti kanda. Lasteaia juhataja sõnul läheks see vastuollu nende põhimõttega jääda neutraalseks kõigis filosoofiat, poliitikat ja usku puudutavates küsimustes.

Afifi advokaadid on aga teatanud, et esitavad tõenäoliselt uue apellatsiooni. Naine ise on lubanud oma õiguse nõudmisega vajadusel kasvõi Euroopa Inimõiguste kohtuni välja minna.

Prantsuse riigikoolides kehtib range sekulaarsuse põhimõte. Vastavalt sellele on keelatud kõik avalikud ususümbolid, olgu nendeks siis pearätid, pigimütsid või turbanid. Märtsis samas lasteaed kaotas kassatsioonikohtus Afifile, sest kohtunike hinnangul ei kehti riigikoole puudutav seadus erasõimele.

Euroopa Inimõiguste kohus peaks peagi arutama hakkama ka Prantsusmaal 2011. aastal kehtestatud burkekeeldu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles