Kasekamp: poliitilise loogika valguses on Dombrovskise tagasiastumine mõistetav

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Kasekamp.
Andres Kasekamp. Foto: Peeter Langovits

Ehkki tundub, et pärast tragöödiat kasvas kogu Läti ühiskonnas surve, et keegi kõrgem isik peab juhtunu eest vastutama, tuli Läti peaministri Valdis Dombrovskise teade tagasiastumisest suure üllatusena, ütles Tartu Ülikooli Balti poliitika professor Andres Kasekamp.

Kasekamp ütles Postimehele, et olles ootamatut uudist arutanud ka oma Läti kolleegidega, võib juba ka spekuleerida, kas tagasiastumise taga võib olla mingisugune poliitiline kalkulatsioon.

«Viimased kuud on tal (Dombrovskis – toim) seoses riigieelarve vastuvõtmisega olnud valitsuskoalitsioonis küllaltki palju nagelemist, ja kuna tal on ka vähemusvalitsus, on olnud tükk tegemist, et koalitsiooni koos hoida,» tõi Kasekamp välja seose oktoobris toimuvate korraliste valimistega.

«Kui asja vaadata poliitiliselt rikutult, siis peaminister kasutas sobivat võimalust tagasiastumiseks,» märkis Kasekamp ning lisas, et Dombrovskis on juba saavutanud kõik, mida saavutada saab. Kasekamp tõi välja nii peaministri jaoks olulise sihi viia Läti eurotsooni kui riigieelarve, mis kinnitati täna hommikul.

See, mida oli saavutada, on nüüd tehtud ja on näha, et järgmisel aastal pole midagi suurt võimalik niikuinii teha

«See, mida oli saavutada, on nüüd tehtud ja on näha, et järgmisel aastal pole midagi suurt võimalik niikuinii teha,» viitas Kasekamp nõrgale koalitsioonile.

Küll aga on professori sõnul Dombrovskise näol tegemist tugeva ja tuntud kandidaadiga eurovoliniku kohale. «Nüüd suudab ta valmistuda selleks ja lahkuda päevapoliitikast tugeva renomeega. Ta on Euroopa suunas tunnustatud riigimees ja vastuse võtmine ainult lisab sellele,» märkis ta. Seega võib Kasekampi hinnangul loogikat otsida ka sealt – peaministri populaarsus pole avalike küsitluste järgi väga kõrge ja praegu on hea võimalus end taandada.

Kuigi oli kindel, et keegi peab vähemalt 54 inimese elu nõudnud tragöödia järel vastutuse võtma, tuli peaministri tagasiastumise teade Kasekampile üllatusena. «Ma ootasin, et seda teeks mõni kõrge ametnik, aga et koguni valitsusjuht, see on kindlasti üllatus. Tundub võib-olla liig, aga poliitilise loogika valguses on seda võimalik mõista – niimoodi on see loogiline ja mõistlik.»

Kasekampi hinnangul võib ootamatu tagasiastumine avaldada survet ka Riia linnapea Nils Ušakovsile. «Keegi ei oota, et linnapea tagas astuks, aga kui valitsusjuht seda teeb, paneb see surve ka linnapeale ja tema parteile. Nad paistavad vähem vastutustundlikud kui peaminister.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles