Lukas: ka kooli huviringid peavad olema tasuta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed võimlas
Lapsed võimlas Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Haridusminister Tõnis Lukas ütles, et peale pikapäevarühmade peavad tasuta olema ka kõik kooli korraldatavad huviringid, mis kuuluvad kooli päevakavva.

Õiguskantsler Indrek Teder teatas täna, et ehkki seadus ei keela ühemõtteliselt pikapäevarühmade eest tasu küsida, on see tema hinnangul taunitav, sest seab lapsed ebavõrdsesse olukorda. Ta soovitas ses osas seadust muuta.

«Olen õiguskantsleriga täielikult ühel meelel,» kinnitas haridusminister Postimees.ee’le. Tema sõnul esitas haridusministeerium juba eelmisel nädalal riigikogu kultuurikomisjonile ettepaneku viia põhikooli- ja gümnaasiumiseadusse täpsustus, mis keelab pikapäevarühmade eest tasu küsida.

«Meid ei rahulda seis, et kooli päevakavas olulisel kohal oleva tegevuse eest on hakatud raha võtma. Haridus peab olema tasuta ja kui pikapäevarühm on koolipäeva pikendus, mil antakse võimalus tegeleda huvitegevusega ja teha ka tavakoolitööd, tuleb sedagi lastele tasuta võimaldada,» ütles Lukas.

Seadusemuudatuse sõnastus on selline: «Kooli poolt korraldatava ja kooli päevakavas ette nähtud tegevuse puhul ei tohi nõuda kaasrahastamist vanema poolt.»

Lukase sõnul käivad selle keelu alla peale pikapäevarühmas antavate konsultatsioonide ja huvitegevuse ka teised koolis läbiviidavad huviringid, mis on kooli päevakava osa. «Eriti uues õppekavas uue seaduse alusel on ette nähtud, et huvitegevust saab arvestada õppekava osana. Näiteks ka valikainete hulka võib arvestada huvitegevust,» selgitas Lukas.

«Huvitegevus on hariduse omandamise orgaaniline osa, mis last arendab ja seda peab lugema tasuta hariduseks,» kinnitas haridusminister.

Ta lisas, et ei pea selle all silmas huviringe, mida pakutakse kooli territooriumil, näiteks treeningrühmi või muud sarnast, milleks kool annab kasutada võimla või muud pinda. Aga kooritunnid, tantsurühmad, täiendavad sporditunnid peavad olema tasuta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles