Teder: Eesti peab valmis olema sõjapõgenike vastuvõtuks

Martti Kass
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
INDREK TEDER
INDREK TEDER Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Õiguskantsler Indrek Teder tegi täna pöördumise riigikogu, valitsuse ja Eesti avalikkuse poole, milles tõdes, et toetusavaldustest tähtsam on reaalne abi Gruusiale.

«Seonduvalt Venemaa agressiooni ja ebainimliku vägivallaga väikeriigi Gruusia vastu on kaotanud paljud inimesed elu ja tervise. Õigus elule ja tervisele on üks olulisemaid põhiõigusi,» ütles Teder.

Õiguskantsler tõdes, et ta ei saa ega tohi sallida laiaulatuslikku vägivalda. «Õiguskantsler ei ole ainult üksikrikkumiste analüüsija ja kritiseerija, vaid demokraatia eest seisja kõige laiemas ja otsesemas tähenduses.»

Teder rõhutas, et tsiviliseeritud ja demokraatlikke riike iseloomustab empaatia nõrgemate ja kannatanute suhtes.

«Toetusdeklaratsioonid ja üleskutsed agressiooni lõpetamiseks on head, kuid iga praktiline abi agressiooniohvrile on veel parem. Eesti ühiskond peab valmis olema sõjapõgenike vastuvõtmiseks ja nende inimväärseks kohtlemiseks Eestis.»

«Põhiõiguste kaitse tähendab esmaselt riiklikku võimekust tagada sise- ja väline julgeolek. Georgias toimuv on selge hoiatus: kokkuhoiu vajadusest hoolimata ei tohi Eesti kahjustada oma riigi tuumikfunktsioonide täitmist. Eelkõige puudutab see sise- ja väliskaitse tagamist,» lisas Teder.

Riigiksolemine ei tähenda õiguskantsleri sõnul ainult oma riigis põhiseaduse ja põhiõiguste järgimist.

«Demokraatia põhiväärtusi peab käsitlema ja kaitsma reaalselt ning rahvusvaheliselt, järgides euroopalikku arusaama omariiklusest ja julgeolekust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles