Allik: Treiali ja Reiljani alustatud hävitussõda lõppeb fraktsiooni hukuga

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Allik
Jaak Allik Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Rahvaliitlane Jaak Allik nimetab Karel Rüütli tagandamist riigikogu Rahvaliidu fraktsiooni esimehe kohalt poliitiliselt vastutustundetuks ja taktikaliselt kanapimedaks.


Allik märgib erakonnakaaslastele saadetud e-kirjas, et vaatamata erakonnas toimuvale diskussioonile edasiminekuteede osas on riigikogu fraktsioon olnud seni parlamenditegevuses ühtne. «Nagu listist loeme, on ta olnud ka kiiduväärselt aktiivne ja pole kuulnud midagi ka erinevalt hääletamisest. Ainsa ebakõla tekitas Villu Reiljani senine lähim võitluskaaslane (ja riigikogust Erika Salumäe tõrjunud) Tarmo Mänd, kes avastas endas reformierakondliku maailmavaate ja fraktsioonist lahkudes jättis fraktsiooni n-ö kriitilisele piirile,» ütleb Allik.

Fraktsioon on tema sõnul erakonna visiitkaardiks parlamendis ning reaalpoliitikas ning selle ühtsuse säilitamise eest tuleks kuni tänaseni tunnustada kõiki tema liikmeid. «Tahaks seletust, millise poliitilise idee või kasu nimel otsustati praegu – kaks nädalat enne kongressi- hakata erakonnasisest diskussiooni üle kandma võimuvõitluseks fraktsioonis, mille tulemusena jäi fraktsiooni aseesimees koguni valimata ja erakond sattus täiendavalt avalikkuse naerualuseks?» 

Allik lisab, et Reiljan, Treial ja Tuiksoo läksid erakonna põhikirja otsesele rikkumisele, sest see käsib fraktsioonil alluda erakonna volikogu otsustele.

Praegu püsib tema sõnul ka oht, et 25. mail selguva riigikohtu otsuse alusel peab Villu Reiljan riigikogust lahkuma ja tema asemele astub Jaan Õunapuu, seega fraktsiooni koosseis muutub.

Lisaks piisab veel ühe inimese lahkumisest ja fraktsioon lakkab eksisteerimast. Sellega jääksid töötuks ka kolm fraktsiooni töötajat, kaotatakse erakonna tegutsemiseks vajalikud ruumid Toompea lossis ja sõnaõigus fraktsioonina riigikogus ning ka avalikkuse ees.

«Strateegiliselt on selge, et kongressi eel oleks praegu tulnud võtta kõigilt fraktsiooni liikmeilt kirjalik kinnitus, et sõltumata kongressi otsusest säilitakse fraktsioon ja ühtne tegevus selles kuni praeguse riigikogu volituste lõpuni - see oleks aus  valijate ja erakonna ees ja kindlasti lausa materiaalselt kasulik eriti sellele osale erakonnast, kes Rahvaliidu nime all edasi peaks tegutsema jääma,» sõnab Allik.

Ta nendib, et selle asemel alustati hävitussõda, mis muidugi lõppeb fraktsiooni hävitamisega «Tahaks juhtida kõigi Mai Treiali ja Villu Reiljani juhtimisel Rahvaliidu edasikestmist pooldavate erakonnaliikmete tähelepanu sellele, et selles väikeses skandaalis peegeldub täpselt kogu Rahvaliidu senine peamine häda - Juhi võimetus oma käikude ja otsuste tagajärgi isegi kaks sammu ette mõelda ja prognoosida! Jah – täna on see efektne – aga homme oleme ämbris ja kaotame liitlasi ning toetajaid! Ja kõik, kes Juhist teistmoodi arvavad, on vaenlased ning äraostetud! Just selles, mitte aga «maadevahetuses» on meie erakonna tänase seisu peapõhjus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles