Euroopa IT-ameti juht: me ei jaga oma andmeid ameeriklastega

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu IT-agentuuri peadirektor Krum Garkov.
Euroopa Liidu IT-agentuuri peadirektor Krum Garkov. Foto: Andres Haabu / Postimees

Tallinnas asuva Euroopa IT-ameti tegevjuhi Krum Garkovi sõnul on Euroopa Liidu olulisi infosüsteeme haldava ameti andmebaaside turvalisus tagatud ning USA valitsusega infot ei jagata.

IT-amet haldab infosüsteeme, mis on seotud Schengeni, viisa- ja asüülitaotlejate infosüsteemidega, ning need võimaldavad näiteks Eesti politseil teha oma Euroopa kolleegidega koostööd, et leida varastatud auto ka siis, kui see viiakse Eesti piiridest välja, vahendas ERR Uudised ETV saadet «Kahekõne».

Ta lükkas ümber väite, et agentuur kogub andmeid kõigi Euroopa kodanike kohta. Garkovi sõnul säilitatakse andmebaasides vaid nende inimeste isiklikke andmeid, kes on taotlenud Euroopa viisat, põgenikustaatust või hoopis sattunud kriminaaluurijate huviorbiiti.

Garkovi kinnitusel ei liigu IT-agentuuri hallatav info Euroopa piiridest väljapoole, hallatavates süsteemides olevale infole on tema sõnul ligipääs ainult piirikontrolli, pagulaste ja julgeoleku vallas töötavatele ametnikel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles