Diplom salajasest kateedrist

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus linnavalitsus võttis insener Tšertšiku aega viitmata palgale
Uus linnavalitsus võttis insener Tšertšiku aega viitmata palgale Foto: paldiski.ee

Postimees on korra juba kirjutanud Paldiski poliitikaelu tegelasest Konstantin Tšertšikust, keda politsei kahtlustab häälte ostmises viimastel kohalikel valimistel. Vaatamata sellele määras uus linnavalitsus (peaaegu esimese otsusena) Tšertšiku Paldiski suurima linnaettevõtte Paldiski Linnahoolduse juhiks. Nüüd on välja ujunud uus süüditus – nimelt et Tšertšikul ei olevat kõrgharidust, kuigi ta ise väidab, et on.


Paldiski vahel on see jutt liikunud juba aastaid. Tšertšik aga esitleb end kõrgharidusega insenerina, oma ankeetides ja CVs (on ta ju olnud korduvalt Paldiski linnavolikogu liige, töötanud mitmes linnaasutuses) väidab sama, lisab igale dokumendile kõrgharidust tõestava diplomi ja märkis viimastelgi valimistel kandidaadiankeedis, et on lõpetanud Moskva Energeetikainstituudi.

Postimees küsis Tšertšikult otse, kas tal on ülikooliharidus. «Jah, lõpetasin Moskva Energeetikainstituudi,» ütleb Tšertšik. Millal? «1991. aastal,» teatab ta.

Kuna Postimehe valduses on Tšertšiku diplomi koopia, otsustasime pöörduda otse Moskvasse, et teada saada, mis on tõde ja mis mitte.

Moskvast vastuse saamine võtab küll aega, sest pabereid tuleb kontrollida arhiividest, aga nädala möödudes saabub siiski ametlik kiri. Pitsat ja ülikooli aserektori Vladimir Zamolochikovi allkiri kenasti all.

Vastus ise on napp, aga konkreetne: «Vastuseks teie päringule teatab Moskva Energeetikainstituut, et härra Konstantin Tšertšik ei ole lõpetanud Moskva Energeetikainstituuti ega ole saanud diplomit No 000196. Diplom, mis sisaldus teie saadetud kirjas, ei ole meie instituudi poolt välja antud ja on võltsitud.»

Pöördume uuesti Tšertšiku poole. Hetkeks võtab asjade selline käik mehe tummaks. Seejärel pöördub jutt hoopis sellele, miks üldse temast kirjutada («Ma ei ole avaliku elu tegelane.»), et Paldiski on nii mõttetu koht, et ei huvita kedagi («Linna ainuke mõte on ainult selles, et siin on terminal.»), et Paldiskis niikuinii tõsist poliitikat ei tehta ja valimisedki on ainult näitemäng paberil.

Lõpuks leiab Tšertšik vastuolule selgituse: «Õppisin salajases sõjaväelises kateedris ja seal on salajased arhiivid, kust ei anta dokumente välja.»

Miks aga kinnitab Moskva Energeetikainstituut, et Tšertšik ei ole nende juures õppinud ja diplom, mida ta kasutab, on võltsitud? Seda seletab Tšertšik samuti salajasusega. «Kui neil ka oleks infot, ei anna nad seda välja,» ütleb ta.

Postimees ei ole esimene, kes on sama küsimusega Moskvasse pöördunud. Paldiski endine linnapea Jaan Mölder tegi mõni aasta tagasi sedasama (Tšertšik kandideeris toona Möldriga ühes nimekirjas).

«Saime sama vastuse. Pole õppinud. Vale. Võltsing,» meenutab Mölder. Mida arvab Mölder aga salajasest sõjalisest kateedrist? Esmalt ajab küsimus Möldri naerma: «Ha-ha! Olete selle inimesega suhelnud? Kas teate, mis tema IQ on? Ütleme nii, et … Või mis ikka öelda. Tema ja salajane kateeder? Ha-ha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles